Meer Research & Development naar Nederland voor banen en groei

31/10/2008 12:20

AcTI-nl

Van offshoring naar onshoring:

Op de bijeenkomst van de Netherlands Academy of Technology and Innovation spraken Janez Poto(cc)nik, Europees commissaris voor Wetenschap en Onderzoek, en Alexander Rinnooy Kan, lid van het Innovatieplatform. Zij riepen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen in Nederland op gezamenlijk actie te ondernemen om de R? uitgaven in Nederland te intensiveren en daarmee de economische groei en werkgelegenheid aan te jagen. Naast het vergroten van publieke en private investeringen in R? in Nederland, pleitten ze in het bijzonder voor het aantrekken van R? activiteiten uit landen buiten Europa, het zogenaamde 'onshoring'. Nederlandse bedrijven waaronder ASML, DSM, Philips en Unilever spraken hun steun uit voor deze aanpak.

Den Haag, 31 oktober 2008.- Poto(cc)nik en Rinnooy Kan spraken gisteren tijdens de jaarlijkse innovatieconferentie van het Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI-nl), dit jaar gericht op onshoring als aanpak om de innovatiekracht van Nederland de vergroten.

Poto(cc)nik wees nadrukkelijk op de lage R? investeringen in Nederland zelf in vergelijking met het Europees gemiddelde (1.7% van het Bruto Binnenlands Product versus 1.8 % gemiddeld in de EU, 2.6 % in de VS en 3.4 % in Japan). Onshoring kan hierbij een belangrijke rol spelen: als Europa een aantrekkelijkere locatie voor R? wordt kunnen investeringen vanuit de hele wereld naar Europa gehaald worden. Daaraan moet Nederland ook zijn aandeel bijdragen. In vergelijking met het Europees gemiddelde is het aantal wetenschappers in Nederland te laag, en met name zijn de vrouwen ondervertegenwoordigd; met 18% het laagst percentage in Europa. Naast meer investeren in kennis en innovatie kan de Nederlandse overheid dit ook stimuleren vanuit de vraagkant door als (eerste) klant op te treden, zoals de Amerikaanse overheid dat doet voor ruimtevaart en defensie. Nederland moet een levend lab worden voor innovatieve producten en (overheids)diensten. Europa rekent op Nederland om de Lissabon agenda voor groei en banen te helpen realiseren en R?, een aanjager voor innovatie, speelt daar een belangrijke rol in.

Het betoog van Rinnooy Kan sloot hier nauw bij aan: Nederland moet het wonen en werken voor buitenlandse bedrijven en hun personeel aantrekkelijker te maken. Er moet actief naar buitenlandse bedrijven gezocht worden die kunnen bijdragen aan de Nederlandse sleutelgebieden, zoals Flowers and Food, Chemie en Hightech systemen en materialen, waarbij geografische concentratie meer kwaliteit zal opleveren. Dit zijn aanbevelingen terugkomen in de Kennisinvesteringsagenda.

In lijn met de oproep van Poto(cc)nik en Rinnooy Kan verklaarden leiders uit het bedrijfsleven zich tijdens de innovatieconferentie bereid om 'onshoring' in hun gebied te bevorderen:


- ASML. ASML heeft tienduizenden high-tech banen heeft gecreëerd in Nederland dankzij een hecht netwerk van toeleveranciers die tezamen hoogtechnologische producten ontwikkelen en produceren. Bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en overheden in een ruime cirkel rond 'Brainport' Eindhoven werken nauw samen om dit succes te continueren. Intensivering van dit netwerk voor nano-elektronica en embedded systems is echter noodzakelijk. De Nederlandse overheid kan hieraan bijdragen met langdurige en gemakkelijk toegankelijke ondersteuning voor basisonderzoek en aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden voor bedrijven die dit netwerk kunnen versterken, aldus Senior Vice President Development & Engineering Harry Borggreve.


- Philips. Door een onafhankelijke eigendoms- en beheerstructuur voor de High Tech Campus Eindhoven na te streven maakt Philips de weg vrij voor een verdere expansie als euregionaal, nationaal en mondiaal centrum voor Open Innovatie en als aantrekkelijke locatie voor R? onshoring, met Philips als anchor resident.


- DSM. Samen met andere chemische bedrijven geeft DSM actief steun aan het sleutelgebied chemie en draagt bij aan het onderzoek voor de haalbaarheid van een biotechnologische kern op het innovation park in Delft indien ook de overheid hierin samenwerkt


- Unilever. Unilever verbindt zich voor de langere termijn aan het Top Instituut "Food and Nutrition" wat wordt gezien als een unieke publiek-private samenwerking om de kennisparadox te doorbreken.

Professor Luc Soete, die de bijeenkomst leidde, vatte de kernboodschap samen in drie hoofdpunten: (1) de overheid dient consistent zijn innovatiebeleid voort te zetten als betrouwbare partner van het bedrijfsleven. (2) Verdere specialisatie op sleutelgebieden is noodzakelijk en (3) meer investeringen in kennis zijn essentieel.

De verbetering van het innovatieklimaat in Nederland is een van de centrale doelstellingen van de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI-nl). Met de innovatieconferenties zet AcTI-nl zet zich in om met bedrijven, kennisinstellingen en overheid tot afspraken te komen om het innovatievermogen van Nederland te verbeteren.