Hulpverleningsdienst Groningen


Groningers risicobewuster, maar ondernemen nog te weinig actie
Gepubliceerd: 31 oktober 2008, 12:39

Inwoners uit de provincie Groningen vinden het belangrijk voorbereid te zijn op een ramp, maar ondernemen nog te weinig actie om zelf aanvullende maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een noodvoorraad. Dit is gebleken uit onderzoek dat onderzoeksbureau TNS Nipo onder 681 Groningers heeft gedaan naar het effect van de Risicowijzer. Deze is in april dit jaar verspreid bij de 275.000 huishoudens van alle Groninger gemeenten.

Met de Risicowijzer informeren de 25 Groningse burgemeesters hun inwoners over risico's in hun gemeente. Daarbij krijgen ze adviezen hoe ze zich kunnen voorbereiden op mogelijke calamiteiten, zoals de uitval van gas, water en stroom, hoog water en brand. Ook wordt stilgestaan bij wat inwoners kunnen doen om minder zelfredzame mensen in hun omgeving te helpen, zoals ouderen, kinderen en mensen met een beperking. Van alle respondenten zegt 70% de Risicowijzer te hebben ontvangen. Het grootste gedeelte geeft aan de Risicowijzer ook daadwerkelijk te hebben bewaard op een handige plek, zodat ze het exemplaar snel bij de hand hebben mocht er onverhoopt iets gebeuren. De Risicowijzer wordt gewaardeerd met een 6,9.

Onvoldoende actie
De meerderheid van de inwoners is na het lezen van de Risicowijzer bewuster gaan nadenken over risico's in de omgeving en vindt het belangrijk om daadwerkelijk voorbereid te zijn, mocht het misgaan. Maar de overgrote meerderheid zet dat vervolgens niet om in gedrag en onderneemt te weinig actie voor het geval zij voor langere tijd aan huis gebonden zijn, als bijvoorbeeld de elektriciteit uitvalt of als er geen water uit de kraan komt. Degenen die wel aanvullende actie hebben ondernomen kochten een zaklamp op batterijen (15%), gingen erover praten met anderen (9%) of legden een noodvoorraad voedsel (8%) aan. In 2009 zullen de Groningse gemeenten blijvend de aandacht vestigen op dit onderwerp.

Vervolg Risicowijzer
Veel burgemeesters hebben in hun Risicowijzer ook beloofd extra informatie en voorlichting te geven aan mensen met een beperking. Begin december wordt de Risicowijzer voor mensen met een visuele beperking gepresenteerd. De teksten van deze Risicowijzer worden ingesproken op cd-roms en er komt een groot-letterversie. Ook zal er een Engelse versie gepresenteerd worden voor inwoners die de Nederlandse taal niet machtig zijn.