FNV

31-10-2008

`Versobering ontslagvergoeding op zeer ongelukkig moment'

Een ongelukkiger moment om hun ontslagformule te wijzigen had de Kring van Kantonrechers niet kunnen kiezen. De onzekerheid onder werknemers is door het economische klimaat al zeer groot, daar komt nu ook nog eens een versobering van de ontslagvergoeding bij. Voor de werknemers staat er niets tegenover deze verslechteringen. Dat zegt FNV-bestuurder Wilna Wind in een eerste reactie op het besluit om de zogeheten kantonrechtersformule te wijzigen.

Volgens de FNV is het ook een illusie om te denken dat de wijzigingen veel zullen bijdragen aan een beter werkende arbeidsmarkt. Wilna Wind verwacht dat als ontslag financieel minder gecompenseerd wordt, ontbinding van de arbeidsovereenkomst lastiger wordt. Ook voorspelt zij onrust in de bedrijven. "We zullen onze huid bij het opstellen van sociale plannen heel duur verkopen", kondigt zij aan.

Los van het Najaarsoverleg Voor alle duidelijkheid: de FNV is op geen enkele manier betrokken bij de vaststelling van de kantonrechtersformule. Het zijn de kantonrechters zelf die ooit hebben afgesproken landelijk eenheid aan te brengen in de vergoedingen die zij bij rechtszaken toekennen. De hoogte van de ontslagvergoeding staat dan ook helemaal los van het Najaarsoverleg, waarbij de FNV met werkgevers en het kabinet heeft afgesproken het ontslagrecht niet te versoepelen. Daarbij ging het niet om de hoogte van ontslagvergoedingen (behalve voor inkomens boven de 75.000 euro per jaar), maar om de vraag of een werkgever toestemming nodig heeft voor ontslag.

Formule Door de wijziging van de kantonrechtersformule gaat de hoogte van de ontslaguitkering er voor veel werknemers op achteruit. Nu krijgt een werknemer bij ontslag voor elk dienstjaar tot aan zijn 40ste één maandsalararis. Voor de gewerkte jaren tussen de 40 de 50 jaar krijgt iemand anderhalve maand en boven de 50 is dat twee maanden per dienstjaar.

De kantonrechters hebben dat nu gewijzigd in een halve maand tot 35 jaar. Van 35 tot 45 jaar 1 maand. Van 45 tot 55 is dat 1,5 maand. En de gewerkte jaren boven de 55 leveren 2 jaar op. Kortom, hoe jonger de werknemer, des te minder tellen zijn dienstjaren voortaan mee bij een ontslagvergoeding.

Jongeren De kantonrechters voeren hiervoor als argument aan dat de arbeidsmarktpositie voor jongeren dusdanig is verbeterd dat zij met minder ontslagvergoeding toekunnen. Oudere werknemers hebben meer bescherming nodig.

Scholing Ook zullen de kantonrechters vanaf 1 januari kijken naar de arbeidsmarktpositie van werknemers. Volgens de rechters heeft een werknemer die door zijn werkgever in staat wordt gesteld om zijn kennis door cursussen bij te houden en uit te breiden een steviger positie op de arbeidsmarkt. Hij heeft daarom minder financiële bescherming nodig dan andere collega's, menen ze.

Personeelsgebrek Ook werknemers in een branche met een groot personeelsgebrek hebben volgens de rechters minder bescherming nodig dan werknemers in een sector waarin veel werkloosheid heerst.

De rechters zullen ook meer rekening gaan houden met de financiële positie van werkgevers. Hij moet door middel van jaarstukken en onderbouwde prognoses aantonen dat een vergoeding voor hem onbetaalbaar is.

De Kring van Kantonrechters wil vanaf 1 januari 2009 met haar eigen `aanbevelingen' gaan werken.