VNG steunt oproep voor parlementair onderzoek naar financiële crisis

31/10/2008 10:52

VNG

Niet om te oordelen, maar om te leren. De VNG steunt om deze reden de oproep van een aantal politieke partijen om een parlementair onderzoek in te stellen naar het bancaire toezicht. De kredietcrisis is niet ongemerkt aan de decentrale overheden voorbijgegaan. Bij het ophouden met betalen door IJslandse banken zijn gemeenten voor ruim 92 miljoen euro getroffen. De aanleiding ligt in de uitzonderlijke situatie op de financiële markten.

Hoewel niet is gebleken dat medeoverheden hebben gehandeld in strijd met wet- en regelgeving, is er desondanks sprake van een forse imagoschade. De negatieve publiciteit die over dit onderwerp is ontstaan, heeft de gehele gemeentelijke overheid geraakt.

In de afgelopen weken is het door De Nederlandse Bank uitgeoefende toezicht meerdere keren onderwerp van gesprek geweest. Niet alleen in de pers, maar ook bij de partijen die zijn geraakt door het ophouden met betalen door IJslandse banken. Bij de betrokken gemeenten zijn eveneens vragen gerezen over de informatie waarover de toezichthouder de beschikking had.

De VNG wil duidelijkheid over wat de betekenis is van het toezicht. Vooral voor de beoordeling door uitzettende partijen (zoals gemeenten) van de kredietwaardigheid van banken die (lijken te) voldoen aan de gestelde eisen van de Wet financiering decentrale overheden. Daarom steunt e VNG de oproep voor een onderzoek naar het bancaire toezicht.

Den Haag, 31 oktober 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten