Medische industrie wil verbod op gebruik van oude medische apparatuur


LEUSDEN, 20081031 -- FHI, de Nederlandse brancheorganisatie voor Medische Technologie pleit voor scherpere regels rondom het gebruik van medische apparatuur. FHI signaleerde al eerder dat het technisch onderhoud en instructietrajecten aan apparatuur bij ziekenhuizen vaak onder druk staan en dat medische apparatuur te lang operationeel wordt ingezet. Het te lang blijven gebruiken van verouderde apparatuur, in combinatie met een niet goed geborgd technisch onderhoud, kan onveilige situaties opleveren. Met het rapport `Risico's van medische technologie Onderschat' worden de eerdere signalen van FHI bevestigd. "Het is nu de hoogste tijd voor actie", aldus woordvoerder Luc Knaven van FHI.

FHI treft binnen de Nederlandse zorg regelmatig oude medische apparaten aan. De norm is dat medische apparatuur gemiddeld niet ouder is dan zeven jaar, met voor sommige productgroepen een beperkte afwijking naar boven of beneden. De praktijk is echter dat regelmatig apparatuur van tien tot soms dertig jaar oud wordt gebruikt. Er is dan een groot risico dat de patiënt niet wordt behandeld of gediagnosticeerd conform de hedendaagse technologiestandaard. Gevolg hiervan kan zijn onnodige patiëntbelasting, missen van relevante diagnoses of zelfs verhoogde kans op complicaties of overlijden. Ook zijn voor oude apparaten vaak geen onderdelen meer beschikbaar. Hierdoor is `kunst- en vliegwerk' nodig om de apparatuur operationeel te houden. Dit met alle risico's van dien.

FHI stelt dat ziekenhuizen en privé-klinieken die doelbewust apparatuur ouder dan zeven jaar inzetten, verplicht moeten worden dit transparant te maken. Zorgverzekeraars moeten bij het inkopen van zorg daar kritisch naar kijken. Voor een patiënt die met state of the art apparatuur gediagnosticeerd wordt, betaalt de verzekeraar nu dezelfde prijs als voor een patiënt die op een reeds afschreven apparaat wordt behandeld. Er is dan geen prikkel om te investeren. Tevens stelt FHI dat er een verbod moet komen op het gebruik van medische apparatuur - ouder dan twaalf jaar - uit de hoogste risicogroep.

Voor het verlenen van goede zorg en om de patiëntveiligheid te waarborgen is up-to-date en goed onderhouden medische apparatuur essentieel gereedschap. In totaal wordt jaarlijks slechts 1,7 procent van de totale zorguitgaven besteed aan medische apparatuur. "Het budget dat ziekenhuizen beschikbaar stellen voor gewaarborgd technisch onderhoud, tijdige vervanging van medische apparatuur en goede instructietrajecten is bij een deel van de ziekenhuizen ontoereikend", aldus branchewoordvoerder Luc Knaven. Binnen ziekenhuizen is het vaak een kwestie van financiële prioriteitsstelling. In moeilijke tijden kan dit leiden tot het uitstellen van noodzakelijke investeringen en het uitkleden van onderhouds- en instructietrajecten. De huidige financiële crisis en onzekerheid vanwege DBC- financiering kan dit effect versterken.

FHI Medische Technologie vertegenwoordigt 120 aangesloten bedrijven. De brancheorganisatie behartigt de belangen van de aangesloten bedrijven zowel ten opzichte van marktpartijen, ziekenhuizen, instellingen in de gezondheidszorg, zorgverzekeraars als ten opzichte van overheid en politiek. FHI, federatie van technologiebranches telt naast de branche Medische Technologie nog drie branches: Industriële Elektronica, Industriële Automatisering en Laboratorium Technologie. In totaal zijn 850 bedrijven aangesloten bij de federatie met een gezamenlijke omzet van ¤ 5,4 miljard per jaar.





Ingezonden persbericht