Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 31 oktober

Fryslân, 31-10-2008 o Politieberichten van donderdag 30 oktober 07.00 uur t/m vrijdag 31 oktober 07.00 uur

Leeuwarden: aanrijding bromfietser en auto

De politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Drachtsterweg op de kruising bij Goutum. Een 51-jarige bromfietser bleek door het rode verkeerslicht te zijn gereden. Een automobilist uit Goutum had inmiddels groen licht gekregen, trok op en kon niet meer remmen om de bromfietser te ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De bromfietser is met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar Medisch Centrum Leeuwarden.

Joure: aanhouding in bedreigingszaak

De politie heeft afgelopen dinsdag een 32-jarige inwoner uit Joure aangehouden als verdachte in een bedreiging van een tweetal jongens. In het politiebericht van dinsdag 15 oktober werd gemeld dat een tweetal jongens aan het einde van de zaterdagmiddag op het viaduct over de A7 aan de Flueskamp bij Haskerhorne waren bedreigd. Een voorbijganger had gezien dat een automobilist bij twee fietsers stond. Volgens de voorbijganger was de bestuurder erg kwaad op de twee. Hij bedreigde ze zowel verbaal als met een mes. Toen de automobilist weer in zijn auto was gestapt en weg was gereden raadde de voorbijganger de jongens aan om vooral aangifte te doen. De twee slachtoffers hadden zich op dat moment nog niet gemeld bij de politie. Na oproepen in de media om zich toch vooral te melden werd uiteindelijk door twee jongens, een 14-jarige jongen uit de gemeente Heerenveen en een 14-jarige jongen uit de gemeente Opsterland, aangifte gedaan op het politiebureau in Heerenveen. Op basis van omschrijving en het kenteken van de auto kon afgelopen dinsdag een 32-jarige inwoner uit Joure worden aangehouden.

Sneek: straatroof op Martiniplein, getuigen gezocht.

De politie zoekt getuigen van een straatroof, gepleegd op donderdag 30 oktober om 15.20 uur op het Martiniplein. Een 44-jarige man uit Wolvega haalde op het genoemde tijdstip een geldbedrag op bij het postkantoor. Met het geld in zijn tas, verlaat hij het postkantoor. Vlakbij zijn fiets, die geparkeerd stond bij de klokketoren van de Martininkerk, krijgt hij plotseling een harde duw van achteren. Hierdoor verliest het slachtoffer zijn evenwicht waardoor de verdachte kans ziet om de tas van zijn schouder te pakken. De verdachte rent met de tas naar het Martiniplein, steekt het plein over en loopt in de richting van de Waterpoort. Het slachtoffer heeft inmiddels zijn fiets gepakt en achtervolgt de verdachte. Hij ziet nog dat de verdachte over het witte boogbrugje rent en vervolgens rechtsaf de Westersingel opgaat. Op het Veemarktterrein verliest hij de verdachte uit het oog. De verdachte heeft het volgende signalement, een blanke man met een lengte tussen 1.75 m 1.80 m. Hij droeg een blauwe spijkerbroek, blauw spijkerjack met daaronder een grijzige sweater met een capuchon en op zijn hoofd een grijze, wolachtige muts. De politie komt graag in contract met getuigen die mogelijk meer informatie hebben of dit incident hebben gezien. Zij kunnen zich melden via telefoonnummer 0900 8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800- 7000.

Goingarijp/Joure (A7): forse snelheidsovertredingen, rijbewijs ingevorderd

De politie heeft donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 28-jarige man uit Jirnsum. Op de Kleasterwei in Goingarijp is 80 km/u toegestaan. De man passeerde een snelheidscontrole met 164 km/u. Hiervoor is zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Op de a7 nabij Joure passeerde een 28-jarige man uit Bolsward een snelheidscontrole met 218 km/u waar 120 km/u is toegestaan. Hier voor is zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: mishandeling met mes

De politie heeft donderdagavond een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het plegen van zware mishandeling. Rond 20.15 uur kreeg de politie melding van een steekpartij op de Salomonszegel. Volgens getuigen had de 30-jarige verdachte een mes getrokken en daarbij een 23-jarige man uit Leeuwarden geraakt. Een bedreiging zou vermoedelijk aanleiding zijn van de mishandeling. Het slachtoffer bleek al onderweg te zijn naar het ziekenhuis in Leeuwarden waar hij werd behandeld voor enkele schaaf- en snijwonden. Ter plaatse konden agenten op aanwijzing van omstanders de verdachte aanhouden en overbrengen naar het politiebureau alwaar hij werd ingesloten.

Opsterland: verkeerscontroles in diverse dorpen

De politie heeft van de donderdagavond tot begin van de vrijdagnacht meerdere verkeerscontrole gehouden in diverse dorpen in de gemeenten Opsterland en een deel van Smallingerland. Dit naar aanleiding van klachten van bewoners over onveilige verkeerssituaties. In Weinterp werden 40 autos gecontroleerd op snelheid waarbij zes automobilisten boven de toegestane maximumsnelheid van 100 reden en hiervoor een proces-verbaal kregen. De hoogst gemeten snelheid was 115 km/u.

In Beetsterzwaag werd een bromfietscontrole gehouden maar daarbij kwamen de controleurs geen bromfietsers tegen. In Ureterp werd eveneens een bromfietscontrole gehouden waarbij twee bromfietsen alles in orde hadden.

Door beide gemeente werd tevens gecontroleerd op het rijden onder invloed 32 bestuurders gecontroleerd. Alleen mochten doorrijden. Tevens ontbrak de fietsverlichting controle op alle locaties ook niet. Hiervoor werd 11 keer een proces-verbaal opgemaakt.

Joure/Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd

De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van 48-jarige man uit Gorredijk. Bij een melding van een aanrijding op het Jonkersbosje bleek ter plaatse dat er een kopstaart aanrijding had plaatsgevonden. Een van de betrokkenen onderging een blaastest en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 840 ug/l en werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige man uit Drachten. Op de Zuidkade viel de bestuurder op toen hij na het verlaten van een horecagelegenheid zijn personenauto instapte en met stevige snelheid wegreed. Surveillerende agenten hielden daarbij even verderop de automobilist staande. Na de blaastest werd de man overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 575 ug/l en werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op meerdere plaatsen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In vier gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze te veel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er werd een proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: inbraak in verzorgingstehuis

De politie onderzoekt een inbraak, gepleegd in de nacht van donderdag op vrijdag, in een verzorgingstehuis aan de Dongeradyk. Na de melding bleek ter plaatse dat er in twee ruimtes in het gebouw ingebroken was. Men heeft zich toegang verschaft door enkele ramen te forceren. Tot nu toe is nog niet bekend of er spullen zijn weggenomen. Een 33-jarige vrouw uit Anjum deed aangifte.