Ingezonden persbericht


SV 2008, nr. 112 inzake subsidie oud papier

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
112 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en mevrouw A. van Rooij (ingekomen 30 oktober 2008)

De gemeent Utrecht kent een subsidieregeling voor de inzameling van oud papier. Scholen en verenigingen zamelen oud papier in en verkopen dit aan één van de Utrechtse oudpapierhandelaren. Is de prijs die deze handelaren kunnen betalen in verband met de marktomstandigheden minder dan E 0,045 per kilo, dan vult de gemeente de door de handelaar betaalde prijs aan tot E 0,045 per kilo. Verenigingen die zeer veel oud papier inzamelen krijgen nog een bonus. Voor de recente prijsdalingen op de oud papiermarkt heeft één firma geruime tijd E 0,085 per kilo betaald aan leveranciers, dus ook aan verenigingen. De andere handelaar rekende af voor E 0,00. Verenigingen die aan laatstgenoemde leverden moesten dus een beroep doen op de subsidieregeling van de gemeente. Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Is het college bekend met de verschillen in de prijzen tussen de twee Utrechtse oud papierhandelaren en zo ja hoe lang al?


2. Hoeveel geld uit de oudpapiersubsidie is in de begrotingjaren 2007 en 2008 uitgekeerd aan verenigingen die door hun afnemer niet het tarief boven E 0,045 per kg ontvingen in de periode dat andere afnemers wel bedragen boven de E 0,045 betaalden, waardoor geen beroep op de oud papiersubsidie gedaan hoefde te worden.


3. Welke maatregelen gaat het college nemen om herhaling van deze situatie in de toekomst te voorkomen en op welke termijn?


4. De dienst Stadswerken zamelt zelf ook oud papier in via de kringlooppunten. Aan welke handelaar wordt dit verkocht en tegen welke prijs? Welke criteria legt het college aan bij zijn keuze voor een afnemer?


---- --