Dataman ontwerpt en implementeert high-speed netwerk voor LOFAR
Utrecht, 31 oktober 2008 - Dataman BV heeft samen met ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie, een high-speed 10 GbE ethernet netwerk ontwikkeld dat wordt gebruikt binnen haar uitdagende LOFAR project; een radiotelescoop bestaande uit een netwerk van meer dan 5200 sensoren binnen een gebied met een diameter van 100 kilometer in Nederland, via glasvezel gekoppeld aan de BlueGene supercomputer in het Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen.
LOFAR (www.lofar.nl) meet inkomende signalen uit de ruimte met behulp van een groot aantal gekoppelde antennes. De elektronische signalen van deze antennes worden gedigitaliseerd en getransporteerd naar een centrale BlueGene supercomputer en zó bewerkt dat het gedrag van één grote en zeer gevoelige conventionele radiotelescoop kan worden nagebootst.
Voor het onderliggende datanetwerk hebben Dataman en ASTRON een ontwerp en implementatie gerealiseerd waarbij gebruik gemaakt is van een "end to end" switching oplossing. Om toekomstige groei mogelijk te maken, heeft Dataman gekozen voor een DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) oplossing. De totale oplossing is gebaseerd op de levering van producten van Foundry Networks (switching), MRV (WDM en Out of Band management), configuratie, dienstverlening en training. Het beheer van het netwerk vindt plaats vanuit één centrale locatie.
"Door middel van de geavanceerde data apparatuur van Dataman worden de grote datastromen van de nationale en internationale stations geconcentreerd in Groningen waardoor de telescoopfunctie optimaal tot zijn recht kan komen," zegt Andre Gunst, System Engineering Manager bij ASTRON.
"We zijn er trots op dat onze netwerkexpertise is gekozen door ASTRON om de doelstellingen van dit prestigieuze project te laten slagen, met groeimogelijkheden voor de toekomst," zegt Bas Fellinger, Business Line Manager bij Dataman.
Over LOFAR (
Astronomen willen objecten waarnemen die zó ver van ons afstaan dat de signalen er bijna 15 miljard jaar voor nodig hebben gehad om ons te bereiken. Bestaande instrumenten zijn niet voldoende gevoelig om deze waarnemingen mee uit te voeren. Om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden, moet de volgende generatie telescopen 100 maal gevoeliger zijn dan nu. Daarom wordt LOFAR ontwikkeld. LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld, die waarnemingen doet bij lage frequenties (10 tot 250 MHz).
Door de signalen van de antennes te kopiëren, kan een groot aantal onafhankelijke telescopen worden gevormd, die tegelijkertijd in verschillende richtingen kijken. De hoeveelheid data (gegevens) die verstuurd moet worden is zeer groot: de antennes produceren een gegevensstroom van vele Tera-bits per seconde. Alle antennes worden door een uitgestrekt glasvezelnetwerk verbonden met de BlueGene supercomputer. Die kan per seconde de tientallen biljoenen wiskundige bewerkingen (Tera-FLOPS) uitvoeren die nodig zijn om alle gegevens te verwerken. Uiteindelijk kunnen groepen wetenschappers, waar ook ter wereld, via internet rechtstreeks verbonden zijn met hun eigen 'softwaretelescoop' die ze op afstand kunnen bedienen
Het LOFAR project heeft als doel de bouw van een sensornetwerk dat gekoppeld is aan rekenkracht waarmee de verzamelde gegevens in real time verwerkt kunnen worden. De meest data-intensieve applicatie is de radioastronomie, maar in de huidige fase worden ook al seismische sensoren aan het netwerk gekoppeld. Het project is ontstaan uit plannen voor de bouw van de radiotelescoop. Uiteindelijk kunnen verschillende takken van de wetenschap samen gebruik gaan maken van het uitgestrekte sensornetwerk.
Over ASTRON (
ASTRON, Netherlands Institute for Radio Astronomy, maakt wetenschappelijke ontdekkingen in de radiosterrenkunde mogelijk door de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve instrumenten, de exploitatie van radiotelescopen van wereldklasse en het verrichten van baanbrekend astronomisch onderzoek. ASTRON exploiteert de Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT). LOFAR (de LOw Frequency ARray) is een innovatieve radiotelescoop ontwikkeld in het technisch laboratorium van ASTRON die de komende jaren in gebruik wordt genomen.
Over Dataman (
Dataman International is opgericht in 1992 en uitgegroeid tot dé specialist in virtualisatie, storage-, archiving, netwerk-/ beveiligingsoplossingen en (HPC) compute systems. Het bedrijf richt zich voornamelijk op bedrijven met grote(re) IT infrastructuren en werkt nauw samen met partners als Sun Microsystems, EMC, Foundry en Juniper. Voor elk van deze bedrijven behoort Dataman inmiddels tot de belangrijkste partners in de Benelux. In 2003 is het kantoor van Dataman België geopend. De services organisatie, Dataman Services, verzorgt de volledige installatie en implementatie bij turn-key projecten. Daarnaast biedt Dataman ook diensten als consultancy of detachering. Voor meer informatie zie