Unie KBO

Unie KBO Actie Nieuws!

Unie KBO Actie Nieuws!

31-10 De Unie KBO volgt politiek en samenleving nauwgezet. Op dit moment hebben diverse onderwerpen onze speciale aandacht.

Fixeerbeleid in
zorg

De Unie KBO stuurde onlangs een brief aan de gehele Tweede Kamer (zie elders in deze Wegwijzer) waarin onze voorzitter mevrouw Houben oproept een einde te maken aan alle maatregelen die de vrijheid van ouderen in zorginstellingen beperken. Vastbinden en andere vrijheidsbeperkende maatregelen beschermt ouderen namelijk niet, maar leidt daarentegen tot meer ongelukken en depressies. Staatssecretaris Bussemaker beloofde vervolgens maatregelen om het vastbinden in zorginstellingen drastisch te beperken.

Bereikbaarheid
huisartsen

Huisartsen zijn vaak slecht bereikbaar. Meer dan 15% van alle telefoontjes naar spoednummers komt niet verder dan een antwoordapparaat. Bij oproepen die geen spoed vereisen, duurt het in vier van de tien gevallen langer dan tien minuten voordat er wordt opgenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Unie KBO maakt zich grote zorgen over de slechte bereikbaarheid van huisartsen en eist van de Landelijke Vereniging van Huisartsen op korte termijn effectieve maatregelen.

Vermogenstoets AWBZ en WMO
Tienduizenden ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen gaan er vanaf juli 2009 gemiddeld 135 euro per maand op achteruit door de invoering van een controversiële vermogenstoets. Afhankelijk van hun vermogen moeten ze meer gaan betalen voor de zorg.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid komt de toets aan de orde in de wetswijziging van de AWBZ en de WMO. In de begroting van Sociale Zaken staan de inkomensgevolgen al uitgewerkt. De maatregel treft 50.000 verzekerden. Circa 33.000 van hen zijn alleenstaande 65-plussers, 8.000 zijn ouder dan 65 jaar en behoren tot een meerpersoonshuishouden, en 12.000 gedupeerden zijn alleenstaand en onder de 65 jaar.
De Unie KBO is furieus over het invoeren van een vermogenstoets. Een aantal jaren geleden is de vermogenstoets vanwege onrechtvaardigheid afgeschaft. Het opnieuw invoeren is in strijd met de solidariteit tussen gezonde en zieke mensen en straft bovendien spaarzaamheid.

Belastingplan
2009

De belangrijkste en opvallendste punten uit het belastingplan 2009 zijn de doorwerkbonus, die het kabinet voorstelt voor mensen die tussen 62 en 65 jaar doorwerken en de variant op de Bosbelasting, namelijk de houdbaarheidsbijdrage. Met deze houdbaarheidsbijdrage zouden ouderen met een hoger aanvullend pensioen ook in bepaalde mate moeten gaan meebetalen aan de AOW. De Unie KBO heeft het kabinet laten weten dat, ze naast de invoering van de doorwerkbonus, extra maatregelen moet nemen om de arbeidsparticipatie van ouderen in de leeftijdsgroep van 55 tot 65 jaar te bevorderen. Deze maatregelen moeten zich niet alleen richten op ouderen met een hoog inkomen (die toch al vaak tot hun 65ste werken) maar ook op ouderen met een laag inkomen.

Daarnaast vindt de Unie KBO dat de houdbaarheidsbijdrage niet moet worden ingevoerd. Eerst moet onderzocht worden wat de kosten van de vergrijzing zijn de komende jaren en welke financieringsmogelijkheden hier tegenover staan. Mocht blijken dat er in de toekomst sprake is van een tekort dan moeten alle burgers (jong en oud) naar draagkracht hieraan bijdragen en niet alleen 65-plussers met een hoog inkomen.

Slaap en
kalmeringsmiddelen

Met ingang van 1 januari worden slaap- en kalmeringsmiddelen niet meer vergoed. Eerder al heeft de vergoeding voor de sta-op-stoel het loodje gelegd. Het basispakket wordt er al met al niet aantrekkelijker op. En bijverzekeren is niet altijd mogelijk, omdat lang niet alle verzekeraars deze zaken in de aanvullende verzekering opnemen. Een zorgelijke ontwikkeling met grote gevolgen. De Unie KBO heeft inmiddels bij minister Klink bezwaar aangetekend tegen deze gang van zaken. Ruim 700.000 Nederlanders, waaronder veel ouderen, krijgen dus vanaf 1 januari 2009 geen vergoeding meer voor hun slaap- en kalmeringsmiddelen, met uitzondering van epilepsiepatiënten, terminaal zieken en mensen met meerdere psychiatrische aandoeningen. De minister wil met het niet vergoeden van deze medicatie het ongewenst chronisch gebruik terugdringen. Op zich geen slechte motieven, maar de Unie KBO heeft grote moeite met de snelle ingangsdatum van de maatregel en heeft daarom bij de minister om een overgangsregeling gevraagd.

Begrotingsbehandelingen

Binnenkort beginnen de politieke debatten over de afzonderlijke begrotingen van alle ministeries. De Unie KBO gaat deze debatten uiteraard kritisch volgen, met name het debat over de begroting van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Volkshuisvesting en Verkeer en Waterstaat. In een volgende Wegwijzer meer hierover.