Persbericht | |
| | | | | |Datum | |30 oktober 2008 | | |CNV Jongeren organiseert debat met CDJA, Jonge Socialisten en PerspectieF
|WIE NIET WERKT ZAL NIET ETEN | |Debat over het werkleerrecht-plan van Aboutaleb |Aboutaleb bereikt ondanks zijn leerwerkplicht-plan niet de groep werkloze jongeren die nu nog passief langs de zijlijn staan. Dat vinden CNV Jongeren, de Jonge Socialisten, CJDA en Perspectief (ChristenUnie-jongeren). De jongerenorganisaties debatteren op 31 oktober in Fifteen Amsterdam met staatssecretaris Aboutaleb over het nieuwe 'leer-werk-recht' voor jongeren tot 27 jaar.
De staatssecretaris moet flink doorpakken nu er in de politiek voldoende draagvlak is voor zijn wetsvoorstel, aldus de jongerenorganisaties. 'Aboutaleb neemt jongeren serieus; met het werk-leer-aanbod worden jongeren niet langer in een uitkering gedropt maar wordt er in ze geïnvesteerd'.
Activiteit in plaats van passiviteit: de jongerenorganisaties zijn enthousiast maar kritisch. De uitgangspunten van het voorstel zijn goed, maar er wordt bijvoorbeeld nog te weinig rekening gehouden met de jongeren die nu tussen wal en het schip vallen: de niet-melders. Deze groep, die juist het meest aangespoord moet worden, wordt met het huidige wetsvoorstel namelijk nog steeds niet bereikt.
Welke gevolgen heeft dit plan voor werkloze jongeren in Nederland en de gemeentes die het moeten uitvoeren? Jongeren uit de politiek, vakbond en verschillende leerwerktrajecten gaan hierover in debat met staatssecretaris Aboutaleb. Tijdens dit debat wordt er dieper ingegaan op de wisselende opvattingen rondom dit nieuwe wetsvoorstel.
==================EINDE PERSBERICHT=================
Voor nadere informatie
Klaas Pieter Derks, voorzitter CNV Jongeren, 06-42038626 Theo Heldoorn, communicatie CNV Jongeren, 06-42038627 Harry van der Molen, voorzitter CDJA, 06-42799247
Sven Stevenson, voorzitter Jonge Socialisten, 06-46164775 IJmert Muilwijk, voorzitter PerspectieF, 06-15906934
Waar
Restaurant Fifteen in de 'Inspirationroom' Pakhuis Amsterdam, Jollemanhof 9, 1019 GW Amsterdam
Vanaf 19.00u bent u van harte welkom om het debat en de introductie van staatssecretaris Aboutaleb mee te maken
Programma
19.00 uur
Koffie en thee
19.30 uur
Staatssecretaris Aboutaleb vertelt over zijn wetsvoorstel waarin hij jongeren in plaats van een uitkering, een werkleerrecht wil geven. Henk Kramer, Manager Step2Work (project van NUON) legt uit hoe NUON werkloze jongeren aan het werk krijgt en Klaas Gerber, jongerenadviseur bij de gemeente Amersfoort, licht toe hoe jongeren gestimuleerd worden om weer aan het werk te gaan.
20.10 uur
Een debat over het werkleerrecht onder leiding van Anneke Westerlaken en Klaas Pieter Derks (resp. bestuurslid en voorzitter van CNV Jongeren). De deelnemers in het panel zijn Staatssecretaris Aboutaleb, Harry van der Molen (voorzitter CDJA), Sven Stevenson (voorzitter Jonge Socialisten), IJmert van Muilwijk (voorzitter PerspectieF) en Jeroen de Glas (voorzitter FNV Jong).
21.10 uur
Kunnen we conclusies trekken?
21.15
Tijd voor een borrel!
Achtergrond
Jongeren onder de 27 jaar die bij de gemeente aankloppen voor een bijstandsuitkering, krijgen óf een werk- of leeraanbod, óf een combinatie van beide aangeboden. Accepteren ze het werk, dan ontvangen ze salaris van de werkgever. Bij acceptatie van het leeraanbod krijgen de jongeren waar nodig een inkomen dat even hoog is als de bijstandsuitkering; jongeren van 21 of 22 krijgen een lagere uitkering omdat het minimumloon voor deze groep lager is.
Het wetsvoorstel "Wet Investeren in jongeren" van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is mede namens staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Rouvoet van Jeugd en Gezin voor advies aan de Raad van State verzonden.
De werkleerplicht is aangekondigd in het Coalitieakkoord. Het kabinet wil zoveel mogelijk jongeren stimuleren hun school af te maken, werken en leren te combineren of een baan te aanvaarden. Het kabinet wil jongeren met deze maatregelen een betere toekomst bieden en voorkomen dat ze afhankelijk worden van de bijstand. Het is de bedoeling dat gemeenten jongeren die geen startkwalificatie hebben zoveel mogelijk aanmoedigen die eerst te halen. Een startkwalificatie is een diploma op havo, vwo of mbo-2 niveau.
Gemeenten worden verplicht jongeren tot 27 jaar die zich melden voor een uitkering een aanbod te doen. Dit kan een baan zijn, een vorm van scholing of een combinatie van beide. Het aanbod wordt afgestemd op de situatie van de jongeren. Als ze het aanbod niet accepteren dan krijgen zij ook geen uitkering van de gemeente. Jongeren zijn niet verplicht zich te melden als ze geen werk of opleiding hebben.
De nieuwe regeling geldt niet voor jongeren die niet kúnnen werken of leren. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om jongeren met een handicap. Deze groep jongeren komt wel in aanmerking voor financiële ondersteuning, die aansluit bij de huidige bijstandsnorm.
Eind maart 2008 hadden ongeveer 25.500 jongeren tot 27 jaar een bijstandsuitkering. (Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
---- --