Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Verward van geest

14 oktober 2008

Historici Harry Oosterhuis en Marijke Gijswijt-Hofstra bestudeerden de ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg in de 20ste eeuw. Hun bevindingen schreven ze op in het omvangrijke overzichts- en naslagwerk: 'Verward van geest en ander ongerief. Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg in Nederland (1870-2005)'. Het eerste exemplaar wordt op 31 oktober overhandigd aan prof. dr. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

'Verward van Geest' beschrijft de interactie tussen de maatschappelijke ontwikkelingen en de geestelijke gezondheidszorg in de 20ste eeuw. Dit boek is het sluitstuk van het collectieve onderzoeksprogramma 'De gestoorde psyche', dat in 1999 met subsidie van het NWO van start ging.

De sterke groei van de geestelijke gezondheidszorg in de twintigste eeuw, wekt de indruk dat een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking geestelijke problemen kreeg. Maar uit het onderzoek van Harry Oosterhuis en Marijke Gijswijt-Hofstra blijkt dat niet de problemen van patiënten, maar de financiële middelen, het uitgebreide zorgaanbod en de sociaal-culturele factoren, zorgen voor een toename in de zorgconsumptie.

Vraag en aanbod

De onderzoekers geven aan hoe de levensomstandigheden en rechten van psychiatrische patiënten in de twintigste eeuw vooruit zijn gegaan. Al ging dat niet in alle landen even snel.
Het omvangrijke boek beschrijft ook de veranderingen in het werkdomein van psychiaters. De inhoud van hun psychiatrische beroepspraktijk verschoof van het bewaren en bewaken van patiënten, naar diagnostiek, behandeling en voorlichting. De grens van wat hulpverleners noodzakelijk achtten om te behandelen schoof ook voortdurend op. Het uitbreidende aanbod van psychische zorg leek de vraag te stimuleren.

De veronderstelling dat leed nu eenmaal bij het leven hoort, verloor in de twintigste eeuw haar vanzelfsprekendheid. Mensen raakten beter geïnformeerd en leerden hun voorheen stilzwijgend beleefde moeilijkheden in psychologische termen te verwoorden. De schaamte verdween en de gevoelde behoefte aan deskundige hulp nam toe.

Maakbaarheid van de mens

Het streven naar maakbaarheid van de maatschappij maakte in toenemende mate plaats voor de maakbaarheid van ieder mens. De auteurs signaleren dat deze maakbaarheid niet meer tevredenheid en geluk opleverde. Want hogere normen zorgen voor nieuwe onvrede. Het geloof in maakbaarheid schept de verwachting dat ieder mens, eventueel met steun, ook aan alle verwachtingen moeten kunnen voldoen. Gebreken en onvolkomenheden kunnen en moeten verholpen worden.

De afstand tussen de succesvol te behandelen burgers met een licht ongemak en de onbehandelbare patiënten, 'waar geen eer aan te behalen valt', wordt steeds groter. De huidige maatschappelijke trend in maakbaarheid staat lijnrecht tegenover de machteloosheid van de psychiatrische patiënten.

Boekpresentatie

Op vrijdag 31 oktober vindt de boekpresentatie met bijbehorend symposium plaats in de Tinbergenzaal van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Kloverniersburgwal 29, Amsterdam.

..............................

Meer informatie bij:

* dr. Harry Oosterhuis (Universiteit van Maastricht)
* t.: +31(0)43 388 32 62, harry.oosterhuis@history.unimaas.nl (afwezig van 10 november tot 1 december)

* prof. dr. Marijke Gijswijt-Hofstra (Universiteit van Amsterdam)
* t.: +31(0)20 679 58 73, m.f.gijswijt-hofstra@uva.nl
* Bericht op website Huizinga Instituut

'Verward van geest en ander ongerief. Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg in Nederland (1870-2005)' Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde/Bohn Stafleu Van Loghum, Houten. ISBN 978 90 313 5238 8. Prijs: EUR 135,-