Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
30 oktober 2008

Samenwerking met Academische RIAGG Maastricht
Marcus Huibers benoemd tot hoogleraar 'behandeling van depressie'

Prof. dr. Marcus Huibers is per 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar empirisch gestuurde psychotherapie aan de Universiteit Maastricht. Huibers gaat onderzoek doen naar de wetenschappelijke onderbouwing van psychotherapie, in het bijzonder in de behandeling van depressie. De leerstoel is ingesteld in deeltijd bij de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) en wordt gefinancierd door de Academische RIAGG Maastricht.

De psychotherapie kent traditioneel een verscheidenheid aan behandelvormen die op uiteenlopende theorieën zijn gestoeld. Het merendeel van die theorieën is wetenschappelijk nooit onderbouwd. Met de ontwikkeling van de moderne klinische psychologie als vakgebied ontstond ook het onderzoek naar de werkzaamheid van psychologische behandelingen en psychotherapie in het bijzonder. Hoewel er voor veel psychische stoornissen een adequate behandeling bestaat, laat de effectiviteit van psychotherapie nog veel ruimte voor verbetering.

Het aandachtsgebied van de leerstoel richt zich op dit spanningsveld. Centraal staan de verdere ontwikkeling van werkzame vormen van psychotherapie, het onderzoek naar de effectiviteit en werkingsprocessen van psychotherapie en het gebruikmaken van deze verkregen kennis in de hulpverlening en het onderwijs. De focus van de leerstoel ligt op stemmingsstoornissen; depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen die een grote belasting voor het individu en de maatschappij met zich brengt, en die ondanks eerdere behandeling vaak terugkeert na verloop van tijd. Op dit moment wordt er door Huibers en collega's onderzoek gedaan naar de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie op het internet, de behandeling van depressie ter voorkoming van terugval, en de werkzaamheid van wetenschappelijk onderbouwde behandelingen in de dagelijkse praktijk. Dit onderzoek zal de komende jaren worden uitgebreid."Ik beschouw het voorkomen van terugval, de behandeling van terugkerende depressie en het ontrafelen van de werkingsmechanismen van therapie als de drie grootste uitdagingen", zegt prof. dr. Marcus Huibers.

De Academische RIAGG Maastricht doet al meer dan 20 jaar samen met de universiteit onderzoek naar psychische stoornissen. Het gaat daarbij niet alleen om depressie, maar ook om angststoornissen, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Jaarlijks nemen honderden patiënten van de RIAGG deel aan wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2001 biedt de RIAGG aan patiënten met een depressie zoveel mogelijk een therapie of combinatie van behandelingen waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk is aangetoond. In 2004 is een grootschalige studie gestart naar de effecten hiervan. De RIAGG werkt samen met partners uit de regio om het onderzoek in de GGZ en de academisering van zorginstellingen verder uit te breiden. Als onderdeel van de leerstoel financiert de RIAGG een promovendus voor het onderzoek naar depressie.

Marcus Huibers (1972) is als onderzoeker en docent werkzaam op de afdeling Clinical Psychological Science van de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht. Tevens werkt hij als psycholoog bij het team stemmingsstoornissen van de RIAGG in Maastricht. Zijn belangrijkste aandachtsgebied is de behandeling van en het wetenschappelijk onderzoek naar depressie. Marcus Huibers heeft ook een wekelijkse column in De Volkskrant over eten en recepten. Eerder schreef hij als columnist voor universiteitsblad Observant en De Psycholoog.