Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VO-raad: werkdrukverlaging op schoolniveau voor iedereen Piekbelasting, invaluren, klassengrootte en vergaderingen belangrijkste oorzaken van werkdruk

Utrecht, 30 oktober 2008 - Docenten ervaren de meeste werkdruk door piekbelasting (65%), invaluren (52%), de omvang van de klassen (48%) en vergaderingen (48%). Bijna 90% van de scholen heeft de afgelopen twee jaar maatregelen getroffen om de werkdruk voor docenten en ondersteunend personeel te verminderen. De maatregelen lopen uiteen van het aantrekken van klassenassistenten en surveillanten (64%) tot het schrappen van overtollige vergaderingen (43%). Op 24% van de scholen is het nu al mogelijk minder of meer lessen te geven dan 25 lessen per week bij een fulltime aanstelling. Dit blijkt uit een ledenpanel van de VO-raad. De VO-raad wil zo snel mogelijk met de bonden afspraken maken over werkdrukverlaging op schoolniveau. Zowel voor fulltime, als voor parttime docenten.

Sjoerd Slagter (voorzitter VO-raad) sprak afgelopen week op scholen in Den Bosch en Zutphen met docenten, ondersteunend personeel, ouders en leerlingen over de oorzaken van werkdruk en mogelijke oplossingen. Sjoerd Slagter: "In die gesprekken kwam duidelijk naar voren dat je werkdruk moet oplossen op schoolniveau. Het merendeel van de docenten deelt dat standpunt. Iedereen ervaart werkdruk anders. Oudere docenten vinden de uren voor de klas bijvoorbeeld vaak zwaarder dan de jongere docenten. Vmbo-docenten hebben graag ondersteuning bij de leerlingen die extra zorg nodig hebben, terwijl andere docenten werkdruk ervaren door de grootte van de klassen. Uit de gesprekken blijkt duidelijk dat er niet één oplossing is voor het verlagen van de werkdruk."

De VO-raad wil binnen de financiële kaders van de cao afspraken maken over werkdrukverlaging. Daarvoor is 50 miljoen beschikbaar. Die 50 miljoen moet daadwerkelijk ten goede komen aan het personeel. Scholen moeten daarom in overleg met het personeel de juiste maatregelen kunnen treffen.

In het ledenpanel is gevraagd wat scholen als eerste gaan doen als er in de nieuwe cao geld beschikbaar komt voor werkdrukverlaging. Ruim 30% van de scholen wil daarmee extra ondersteunend personeel inzetten, 24% wil de klassen verkleinen en15% procent van de scholen wil het geld gebruiken om het voor docenten mogelijk te maken om het aantal lesuren aan te passen. Ook geven de scholen aan kritisch te blijven kijken naar het aantal vergaderingen, het rooster en de buitenschoolse activiteiten. In totaal namen er 120 scholen deel aan het ledenpanel.

Voor de nieuwe CAO VO is 8% (400 miljoen) beschikbaar voor twee jaar. Naast de 50 miljoen voor werkdrukverlaging, is er geld voor een meer dan marktconforme loonsverhoging van 7% in twee jaar tijd en een extra eindejaarsuitkering voor het onderwijsondersteunend personeel.

/////////////////////////////

EINDE BERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iris de Kort (woordvoerder): 06 12 85 17 04

Met vriendelijke groet,

Iris de Kort
Hoofd afdeling Communicatie

VO-raad
Postbus 8282
3503 RG Utrecht

T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M 06 12 85 17 04

IrisdeKort@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl

De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van het voortgezet onderwijs bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.