Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persuitnodiging
28 oktober 2008

Topstudenten krijgen hun collegegeld terug: eerste uitreiking op 30 oktober 'Zeer goed, geld terug'

De Universiteit Maastricht koestert en stimuleert talent. Dit beleid wordt niet alleen met de mond beleden, want vanaf dit jaar beloont Maastricht haar topstudenten ook concreet. De beste 3% studenten komen in aanmerking voor een beurs die gelijk is aan het door hen betaalde collegegeld. Deze baanbrekende regeling werd in september 2006 aangekondigd en is nu van start gegaan voor het eerste jaar van alle bachelor- en masteropleidingen van het academisch jaar 2007-2008. Deze eerste lichting studenten ontvangt op 30 oktober hun Top 3% certificaat tijdens een feestelijke bijeenkomst. In de volgende jaren wordt de regeling getrapt ingevoerd voor de overige studiejaren.

De groep van circa 140 gelauwerde studenten is een weerspiegeling van de internationaal samengestelde studentenpopulatie. Het merendeel komt uit Duitsland (62), Nederland (55) en België (11). De rest is afkomstig uit China, Denemarken, Finland, Hongarije, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland en de VS.

De Top 3% regeling is een concrete uitwerking van het beleid om getalenteerde studenten aan te trekken, te stimuleren, koesteren en te belonen. De Universiteit Maastricht speelt in het nationale en internationale hoger onderwijs een voortrekkersrol op het gebied van talentontwikkeling, bevordering van onderwijsprestaties en kwalitatief hoogstaand onderwijs. Toponderwijs is mede afhankelijk van de combinatie van goed onderwijs en gemotiveerde/talentvolle studenten. De 3% regeling is een van de maatregelen om getalenteerde studenten uit binnen- en buitenland aan te trekken. Zij zorgen voor een vliegwieleffect omdat juist in het Maastrichtse PGO-onderwijssysteem de wisselwerking tussen de studenten van groot belang is. Van de aanwezigheid van talentvolle studenten profiteren de overige studenten direct en krijgt de kwaliteit van onderwijs een extra impuls.

Uit de regeling blijkt dat de Universiteit Maastricht daadwerkelijk bereid is extra te investeren in talentontwikkeling en onderwijskwaliteit. Dat is belangrijk, zeker in een land dat zich actief inzet voor de ontwikkeling van een internationaal erkende kenniseconomie, maar tegelijk te kampen heeft met een 'zesjesmentaliteit'. Voor deze eerste lichting gaat het om een bedrag van circa 250.000 euro en dat zal de komende jaren flink oplopen als de regeling voor alle studiejaren is ingevoerd en de studentenaantallen blijven groeien, met bovendien een groter aandeel studenten van buiten de EU (die meer collegegeld betalen).

Selectie van de beste 3% studenten vindt plaats per faculteit, die eigen selectiecriteria vaststelt op basis van een aantal universiteitsbrede voorwaarden. Studenten kunnen elk jaar opnieuw meedingen. Als het lukt om elk jaar tot de beste 3% te behoren, is het mogelijk de hele studie 'gratis' - met volledige compensatie van het collegegeld - te doorlopen. Voorwaarde is dat de student zijn of haar studie voortzet aan de UM in het daaropvolgende studiejaar. Dit geldt uiteraard niet voor de studenten die een eenjarige masteropleiding hebben gevolgd. Zij krijgen hetzelfde bedrag uitgekeerd in de vorm van een prijs.