Samen voor ons eigen. Populisme in de Nederlandse politiek
NIMEGEN, 20080703 -- Het Soeterbeeck Programma en het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Forum voor Democratische Ontwikkeling, organiseren op donderdag 30 oktober 2008 het symposium Samen voor ons eigen. Populisme in de Nederlandse politiek. Over de vragen: wat is populisme? Moeten populisten serieus genomen worden? Hoeveel populisme kan een democratie verdragen? Of zijn populisme en democratie onafscheidelijk? Fragmenten uit de media en beelden van F. Jacobse en Tedje van Es met hun Tegenpartij illustreren het fenomeen populisme. Het symposium vindt plaats in LUX, Mariënburg 38-39 te Nijmegen van 19.30 - 22.00 uur. Meer informatie www.ru.nl/sp/populisme
Sprekers zijn:
Dr. Ronald van Raak, historicus en filosoof, Tweede-Kamerlid voor de Socialistische Partij.
Dr. Peter van der Heiden, politicoloog en onderzoeker aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen.
Dr. Bas van Stokkom, socioloog, senioronderzoeker aan het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Drs. Tim Houwen, politiek filosoof, junioronderzoeker op het gebied van populisme bij het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Voorzitter is dr. Evert van der Zweerde, politiek filosoof, universitair docent aan het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Sinds Pim Fortuyn brengen politici als Rita Verdonk en Geert Wilders de traditionele politiek voortdurend in beroering. Met stevige uitspraken en ondiplomatieke optredens stelen zij de show. De kiezers lijken het allemaal prachtig te vinden.
Tegenstanders maken hen uit voor `populisten' en daarmee bedoelen ze: principeloze volksmenners die egoïstische burgers naar de mond praten. Maar doet men deze politici daarmee recht? Waarin onderscheiden zij zich van traditionele politici? Ze beweren opvattingen en gevoelens te vertolken die onder de bevolking leven maar door andere partijen worden genegeerd. Hoe moeten traditionele politieke partijen zich daartoe verhouden?
Filosofen houden zich al eeuwen bezig met de vraag wat het beste politieke bestel is. De parlementaire democratie lijkt de beste vorm, maar zij biedt ook een uitstekende voedingsbodem voor populisme. Hoeveel populisme kan een democratie verdragen? Of zijn populisme en democratie onafscheidelijk?
Aanmelding
Deelname kost ä 7,50. Medewerkers van de Radboud Universiteit Nijmegen betalen ä 5,-. Studenten van de Radboud Universiteit hebben gratis toegang. Inschrijven is verplicht en kan via www.ru.nl/sp/populisme
Soeterbeeck Programma