Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT - Den Haag, 30 oktober 2008

Restaurantnamen: ambachtelijk en gezellig
Bedrijfsnamenspecialist Erwin Wijman signaleert trend in Onze Taal

De Kas, Zeezout, De Bakkerswinkel, IJ-Kantine: restaurants hebben tegenwoordig steeds vaker een korte, ambachtelijke, haast oud-Hollandse naam. Tegelijk zijn ook de `gezellige' restaurantnamen in opkomst, zoals De Vrienden van Jacob, Mijn Schoonouders en Tante Koosje. Dat concludeert bedrijfsnamendeskundige Erwin Wijman in het morgen verschijnende novembernummer van Onze Taal, dat voor een flink deel gewijd is aan `de taal van het restaurant'.

Volgens Wijman danken we zowel de ambachtelijke retronamen als de `gezellig-hè'- trend aan de toenemende liefde voor het eenvoudige en het eigene. We hebben steeds meer de behoefte om een eigen kleine wereld te creëren binnen de grote, boze buitenwereld. Hoe groter Europa en de EU worden en hoe meer tv en internet de wereld binnen handbereik brengen, hoe meer chef-koks zich bewust worden van hun culturele erfgoed, en van het belang van een daarbij passende restaurantnaam.

Deze hang naar kleinschaligheid is ook buiten de culinaire wereld te zien, met simpele bedrijfsnamen als Neerlands Glorie, Hollandsch-Welvaren, Bouwend Nederland en Makelaarsland, en met Hollandse-pot-jongensnamen als Jan, Daan, Tim, Kees, Bram en Thijs. Zelfs in supermarkten dringt deze trend door. De landelijke winkelketen Plus introduceerde in september een serie streekeigen producten met de naam Gijs.

Tegelijk met de opmars van de ambachtelijke en gezellige namen neemt het aantal restaurants af dat genoemd is naar hun chef of eigenaar. Tweesterrenrestaurant Ron Blaauw is dus een uitzondering, te midden van Wilhelmina-Dok, Gezellig Hè en Smaak.

Erwin Wijman is journalist (behalve voor Onze Taal ook voor onder meer Adformatie, NRC Handelsblad en fd.nl) en auteur van De bedrijfsnamenfabriek. Trends en kuddegedrag (2007). Een digitale versie van zijn artikel in Onze Taal is te vinden op www.onzetaal.nl/restaurantnamen.

Voor de redactie,