Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT - Den Haag, 30 oktober 2008
Restaurantnamen: ambachtelijk en gezellig
Bedrijfsnamenspecialist Erwin Wijman signaleert trend in Onze Taal
De Kas, Zeezout, De Bakkerswinkel, IJ-Kantine: restaurants hebben tegenwoordig steeds
vaker een korte, ambachtelijke, haast oud-Hollandse naam. Tegelijk zijn ook de
`gezellige' restaurantnamen in opkomst, zoals De Vrienden van Jacob, Mijn
Schoonouders en Tante Koosje. Dat concludeert bedrijfsnamendeskundige Erwin
Wijman in het morgen verschijnende novembernummer van Onze Taal, dat voor een
flink deel gewijd is aan `de taal van het restaurant'.
Volgens Wijman danken we zowel de ambachtelijke retronamen als de `gezellig-hè'-
trend aan de toenemende liefde voor het eenvoudige en het eigene. We hebben steeds
meer de behoefte om een eigen kleine wereld te creëren binnen de grote, boze
buitenwereld. Hoe groter Europa en de EU worden en hoe meer tv en internet de wereld
binnen handbereik brengen, hoe meer chef-koks zich bewust worden van hun culturele
erfgoed, en van het belang van een daarbij passende restaurantnaam.
Deze hang naar kleinschaligheid is ook buiten de culinaire wereld te zien, met simpele
bedrijfsnamen als Neerlands Glorie, Hollandsch-Welvaren, Bouwend Nederland en
Makelaarsland, en met Hollandse-pot-jongensnamen als Jan, Daan, Tim, Kees, Bram en
Thijs. Zelfs in supermarkten dringt deze trend door. De landelijke winkelketen Plus
introduceerde in september een serie streekeigen producten met de naam Gijs.
Tegelijk met de opmars van de ambachtelijke en gezellige namen neemt het aantal
restaurants af dat genoemd is naar hun chef of eigenaar. Tweesterrenrestaurant Ron
Blaauw is dus een uitzondering, te midden van Wilhelmina-Dok, Gezellig Hè en
Smaak.
Erwin Wijman is journalist (behalve voor Onze Taal ook voor onder meer
Adformatie, NRC Handelsblad en fd.nl) en auteur van De bedrijfsnamenfabriek.
Trends en kuddegedrag (2007). Een digitale versie van zijn artikel in Onze Taal is te
vinden op www.onzetaal.nl/restaurantnamen.
Voor de redactie,