Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PERSONEEL BELANGRIJKSTE ZORG VOOR MKB'ER

Kwaliteit en tekort aan personeel zorgwekkend

Diemen, 30 oktober 2008 - Tweederde van de Nederlandse MKB'ers maakt zich het meest zorgen over de kwaliteit van hun personeel. Gevolgd door bijna de helft van de zelfstandige ondernemers die zich het drukst maken over het invullen van - tijdelijke - vacatures. Acht procent van de ondernemers moet zelfs 'nee' verkopen aan klanten als gevolg van personeelsgebrek. En dat is opmerkelijk in deze tijd waarin de economie zich in zwaar weer bevindt. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van HR-dienstverlener Randstad onder 606 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.

De uitzendorganisatie maakt met dit onderzoek tastbaar met welke problemen zelfstandige ondernemers kampen door piekdrukte, ziekte en verlof. "Een belangrijk vraagstuk zeker nu blijkt dat 42 procent van de respondenten zegt regelmatig tot structureel te worden geconfronteerd met - tijdelijke - personeelstekorten. Voor jonge ondernemers tot 35 jaar geldt zelfs dat zes op de tien van hen hiermee te maken heeft", stelt Chris Heutink, directeur Operations Randstad Nederland.

Uit het onderzoek van Randstad, dat door de recente overname van Dactylo een sterke positie in de MKB-markt heeft verworven, blijkt dat Nederlandse zelfstandige ondernemers hard willen werken om personeelstekorten op te vangen. Zo besteden bijna vier op de tien directeur-eigenaren wekelijks meer dan vijftig uur op de zaak. En daar houdt het niet bij op: tweederde van de ondervraagden geeft aan wekelijks gemiddeld óók meer dan vijf uur privétijd in hun onderneming te steken. Niet verrassend dat zes op de tien ondernemers aangeeft regelmatig te dromen over wat er speelt in het eigen bedrijf.

Generatiekloof
Hard werken betekent vaak weinig tijd voor de privé-omgeving. Uit het onderzoek blijkt dat hierbij sprake is van een generatiekloof. Hoewel gemiddeld een overgrote meerderheid (93 procent) van de ondernemers het vanzelfsprekend vindt dat een eigen zaak ten koste gaat van de eigen tijd, zijn verschillen merkbaar tussen de onderzochte leeftijdsgroepen. Gemiddeld geldt dat 53 procent van de ondervraagden werk altijd voor privé laat gaan. Voor jongere ondernemers tot 35 jaar is dit 'slechts' 43 procent. De privé-omgeving gaat hier niet zonder slag of stoot mee akkoord. De omgeving van jonge ondernemers uit zijn ongenoegen het vaakst - 17 procent tegenover 8 procent bij 55-plussers. Tot slot speelt ook geslacht een rol: twee keer zoveel vrouwen als mannen (10 om 5 procent) geven aan dat ze het vervelend vinden dat werk voor privé gaat.

Kopzorgen
Randstad heeft MKB'ers gevraagd wat hen zakelijk de meeste zorgen baart. Hieruit kwamen de volgende punten naar voren:
1. De kwaliteit van mijn personeel (62 procent)
2. Het moeten opvullen van tijdelijke vacatures (47 procent)
3. Veranderende (sociale) wetgeving (40 procent)
4. Rendementsontwikkelingen binnen de onderneming (38 procent)

Structureel personeelstekort
De nummers één, twee en drie uit deze top vier hebben direct te maken met HR-zaken. Het onderzoek toont aan dat veel MKB'ers kampen met (tijdelijke) personeelstekorten. Dat proberen ondernemers te compenseren door zelf harder te gaan werken (42 procent) of door het bestaande personeel extra in te zetten (26 procent). Maar uit het onderzoek blijkt ook dat MKB'ers daarmee hun problemen niet structureel kunnen oplossen. Bijna 1 op de 10 ondervraagden zegt ook 'nee' te moeten verkopen aan klanten, omdat ze het werk niet aankunnen.

Robuuster en flexibeler
"Elke zelfstandige ondernemer maakt wel eens mee dat tijdelijk extra mensen zeer welkom zijn in het bedrijf", vertelt Chris Heutink van Randstad. "Probleem is echter dat MKB'ers deze personeelstekorten te veel tot een probleem voor henzelf en hun personeel maken. Eén op de vijf ondernemers zegt gebruik te maken van tijdelijke arbeidskrachten via een uitzendorganisatie. Dat is een relatief laag percentage, zeker als je weet dat de inzet van tijdelijke versterking een onderneming flexibeler maakt in economisch moeilijke tijden, maar ook robuuster in tijden dat de economie weer aantrekt en de markt nieuwe kansen biedt", aldus Heutink.

MKB'ers blij met hun zaak
Ondanks hun personeelszorgen laat het onderzoek ook zien dat ondernemers blij zijn met hun beroepskeuze. Driekwart van de zelfstandig ondernemers zou zó weer besluiten 'voor zichzelf te beginnen'.

Over Randstad Nederland

Met ruim 3.000 medewerkers verspreid over zo´n 300 vestigingen neemt Randstad Nederland al ruim 45 jaar een vooraanstaande plaats in als dienstverlener op de arbeidsmarkt. Randstad is van mens en werk en houdt zich bezig met diensten op het gebied van in-, door- en uitstroom van personeel. In Nederland is Randstad marktleider op het gebied van het ter beschikking stellen van arbeid: uitzenden, detacheren en werving en selectie in veel verschillende branches en voor verschillende functiegroepen. Voor een aantal specifieke branches en functiegroepen hebben wij specialisaties opgericht. Onder andere voor bouw, contactcenters, gezondheidszorg of secretarieel. Daarnaast hanteert Randstad de labels Randstad HR Solutions en Randstad Search & Selection. Randstad HR Solutions biedt advies en ondersteuning bij de inrichting en realisatie van de organisatie met onder andere diensten als outplacement, reïntegratie, assessments, salarisverwerking en outsourcing van HR-taken. Randstad Search & Selection is een specialist in werving en selectie voor vaste functies op hbo- en academisch niveau. Voor meer informatie over Randstad Nederland: http://www.randstad.nl/.

Randstad Holding nv is gespecialiseerd in dienstverlening op het gebied van flexibel werk en human resources. Onze dienstverlening varieert van het verzorgen van tijdelijk en vast personeel tot inhouse, interim, werving en selectie en HR Solutions. Sinds de overname van Vedior in 2008 is de Randstad Groep de op een na grootste HR-dienstverlener ter wereld met posities in de top 3 in Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, India, Luxemburg, Nederland, Spanje, Polen, Portugal, Zwitserland en het zuidoosten van de Verenigde Staten. Randstad heeft meer dan 34.000 medewerkers die werkzaam zijn op 5400 vestigingen en inhouse locaties in 53 landen wereldwijd. Randstad en Vedior behaalden in 2007 een gezamenlijke omzet van E 17,6 miljard. Randstad is opgericht in 1960 en het hoofdkantoor is gevestigd in Diemen, Nederland. Randstad Holding nv is genoteerd op de NYSE Euronext Amsterdam Exchange, waar ook opties op de aandelen Randstad Holding worden verhandeld. Voor meer informatie over Randstad Holding: http://www.randstad.com.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie (