Gemeente Sittard-Geleen
146_2008
PERSBERICHT
Sittard-Geleen gaat akkoord met beleidsplan Werk en Inkomen 2009
Sittard-Geleen, 30 oktober 2008 -- Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het beleidsplan Werk en Inkomen 2009. Het kader voor het arbeidsmarktbeleid en de armoedebestrijding wordt in 2009 ongewijzigd voortgezet. Wethouder Berry van Rijswijk (inkomstenondersteuning):'Met het beleidsplan Werk en Inkomen 2009 gaan wij als college verder met het optimaliseren van de uitvoering van de dienstverlening'.
De reĂŻntegratieverordening Wet werk en bijstand bepaalt dat de Raad elk jaar in een beleidsplan de beleidsprioriteiten Werk en Inkomen vastlegt en de hoogte en wijze van financiering van deze beleidsprioriteiten bepaalt. In december 2007 heeft de Raad de kaders voor de regelingen op het gebied van Werk en Inkomen gesteld ten aanzien van arbeidsmarktbeleid en armoedebestrijding. Het jaar 2008 is het jaar waarin het college van burgemeester en wethouders de inrichting van de kaders vorm hebben gegeven en waarin is onderzocht op welke manier de dienstverlening het beste gestalte kan krijgen. Grote delen van de nieuwe dienstverlening zijn al ingevoerd. Het jaar 2009 is het jaar waarin de dienstverlening optimaal wordt utgevoerd.
Ondanks de recessie die op dit moment wereldwijd haar weerslag krijgt, is de economische situatie in de regio rooskleurig. Dat komt ook tot uiting in de arbeidsmarkt, waarin vraag naar arbeidskrachten de komende tijd zal toenemen. ,,Via het Ondernemershuis en het Mobiliteitscentrum proberen we vraag en aanbod van arbeidskrachten ook in 2009 zo goed mogelijk met elkaar te verbinden," aldus wethouder Pieter Meekels (arbeidsmarkt).
Op het gebied van Handhaven wordt de raad een nieuwe kaderstelling aangeboden. Het nieuwe kader legt vast dat de uitgangspunten van het armoedebeleid toe worden gepast op het handhavingsbeleid en dat het handhavingsbeleid zal verschuiven van repressie naar preventie.
Enkele van de belangrijkste voorstellen in het beleidsplan zijn:
* Verhogen van de participatiegraad
* Terugbrengen van het bijstandsvolume met 160 personen
* Doorontwikkelen Ondernemershuis en Mobiliteitscentrum
* Doorontwikkelen Participatiehuis
* Terugbrengen van gemiddelde behandeltermijn aanvragen van 8 naar 6 weken
* Vereenvoudiging regels en procedures
* Van repressie naar preventie bij handhaving
Het beleidsplan wordt van 29 oktober 2008 tot en met 7 november 2008 ter inspraak voorgelegd. Na de inspraak gaat het beleidsplan ter vaststelling naar de gemeenteraad _______________________________________________________________________