Onderwijsbond CNV


Nieuws

29 oktober 2008

Estafettestaking bereikt ook Zuid-Holland en Zeeland

Categorie: Voortgezet onderwijs


Ruim 800 docenten uit Zuid-Holland en Zeeland legden dinsdag hun werk neer en namen deel aan de estafettestaking. Inzet is onder meer het aanpakken van de hoge werkdruk en dat werkgeversorganisatie VO-raad het eerder afgesproken cao met de bonden ondertekent.

In het weekend is de Maassilo doorgaans afgeladen met feestende mensen. Afgelopen dinsdag zat deze Rotterdamse discotheek (en vroegere graanopslagplaats) ook stampvol, nu alleen met zo'n 800 docenten uit Zuid-Holland en Zeeland. In een ruimte met discobollen en gekleurde lichten waar de Pointers Sisters met hun I'm So Excited uit de boxen knallen, lijkt de sfeer in eerste instantie gemoedelijk. Maar dat verandert zodra de eerste sprekers tevoorschijn komen; dan worden de docenten strijdlustig. `Het wordt tijd dat de VO-raad haar eerder gemaakte afspraken nakomt', spreekt CNV Onderwijs-voorzitter Michel Rog de zaal toe. `Ze hebben er een potje van gemaakt', zegt hij, waarop hij door de zaal wordt getrakteerd op applaus en gejuich.

`Deal te duur'
Rog verwijst naar de reden van de stakingsbijeenkomsten: het handen aftrekken door de VO-raad van het cao-akkoord voor het voorgezet onderwijs. Twee jaar lang onderhandelden de vakbonden en de overkoepelde werkgeversorganisatie over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Half september leek alles in kannen en kruiken. Op het laatste moment trok de VO-raad zich echter terug. Zij vond de deal, die haar eigen onderhandelaars hebben gemaakt over de vermindering van het maximum aantal lessen per leraar van 728 klokuren per jaar, bij nader inzien toch te duur. Zeker voor docenten die in deeltijd werken. Verschillende besprekingen en zelfs een kort geding om dit besluit van de VO-raad aan te vechten, waren tevergeefs. Onderwijsbonden CNV Onderwijs, de AOb, ABVAKABO en CMHF sloegen daarom de handen ineen en begonnen afgelopen week met estafettestakingen. Naast Rotterdam werden die ook gehouden in Den Bosch, Amsterdam, Zutphen en Groningen. Blijft de VO-raad ondanks deze protesten haar poot stijf houden, dan zal er medio november een landelijke stakingsdag komen.

Genoeg is genoeg
Voor CNV Onderwijs-voorzitter Rog is de houding van de werkgeversorganisatie `een klap in ons gezicht. Nooit eerder waren werkgevers zo slordig omgesprongen met een bereikt onderhandelaarakkoord. Voor ons geldt dat je zo 'n akkoord, zowel de plussen als de minnen, verdedigt naar je leden.' Volgens Rog was voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter bang om zijn nek uit te steken voor een akkoord dat met zijn volle medeweten was gesloten. `Hij heeft alles in het werk gesteld om het akkoord zwart te maken. Daarbij heeft hij er niet voor teruggedeinsd om van de afspraken een karikatuur te maken. Leerlingen zouden door de werkdrukafspraak twee weken minder les krijgen, scholen zouden in geldnood komen.' Fabeltjes, meent Rog. `De VO-raad wil gewoon geen harde afspraak maken over werkdruk. Maar de bonden hebben al concessies gedaan en zijn niet bereid opnieuw te gaan onderhandelen. Genoeg is genoeg. Wij eisen dat het gesloten akkoord nu wordt uitgevoerd!'

---