Ingezonden persbericht


Society for International Development Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

Den Haag, 27 oktober 2008

Financiële infrastructuur tegen de vloek van de olie

Eén van meest merkwaardige economische fenomenen is wel die van de vloek van de olie, ook wel genoemd de paradox van de overvloed. Landen die beschikken over grote voorraden olie of minerale delfstoffen blijken over de langere termijn gezien vaak achter te blijven in economische groei en ontwikkeling. Professor Rick van der Ploeg presenteert in de lezing 'Growth and Volatility in Developing Economies' zijn eigen verklaring voor deze paradox. Hij zal aantonen dat voor veel ontwikkelingslanden de oplossing gelegen is in de versterking van het financiële systeem. De lezing van Professor Rick van der Ploeg is aanstaande donderdag 30 oktober om 18.00uur op de VU.

De vloek van de olie is een fenomeen dat in de literatuur ruim is gedocumenteerd en waarvoor intussen ook diverse verklaringen zijn aangevoerd. Volgens Rick van der Ploeg is het probleem vooral gelegen in de extreme prijsschommelingen voor olie en mineralen en hetzelfde geldt voor koffie, bananen etc. Juist de onverwachte en sterke inkomensstijgingen als gevolg van prijsontwikkelingen op de wereldmarkt hebben een duurzaam ontwrichtend effect. Dat effect blijkt zich met name voor te doen in landen met een zwakke financiële infrastructuur.

Van der Ploeg meent dat de sleutel tot een voortgezette economische groei voor veel van deze landen gevormd wordt door de versterking van het financiële systeem. De volatiliteit zelf is moeilijk beheersbaar, maar de effecten ervan op de economische groei zijn dat wel degelijk.

Hier is volgens Professor Van der Ploeg een wereld te winnen.

De lezing van Rick van der Ploeg is een onderdeel van de SID-serie ' Economic Growth and the Common Good, Towards a New Vision on Markets and Finance in the Age of Globalisation , over economische groei in tijden van crisis.