Ingezonden persbericht
Den Bosch/Haarlem/Heerenveen, 27 oktober 2008 Persbericht
Wat zegt de Bijbel over betalingsverkeer?
Prominenten uit kerken en onderwijs op feestelijke presentatie NBV Studiebijbel
"De koopkracht van deze munten is moeilijk te bepalen, mede door waardeschommelingen." Het zou een citaat kunnen zijn uit een actueel nieuwsbericht in deze economisch hectische tijd. Maar het is in werkelijkheid afkomstig uit het kaderartikel Betalingsverkeer dat is opgenomen in de NBV Studiebijbel. Deze bijzondere editie van De Nieuwe Bijbelvertaling wordt op
30 oktober aanstaande feestelijk gepresenteerd in de Geertekerk te Utrecht.
Het artikel over betalingsverkeer schetst op hoofdlijnen hoe het economische verkeer in de bijbelse tijd was ingericht. Het verschaft daarmee achtergrondinformatie over de omstandigheden waarin opvattingen over arm en rijk en over economische rechtvaardigheid vorm kregen die nog steeds ons denken bepalen.
De NBV Studiebijbel bevat nog 149 van dit soort artikelen over uiteenlopende onderwerpen als feesten, man/vrouw-verhoudingen, de godenwereld, wonderverhalen en de gnosis. Met inleidingen per bijbelboek, aantekeningen bij de bijbeltekst, een verklarende woordenlijst, kaarten en foto's biedt de NBV Studiebijbel een schat aan informatie, bijeengebracht volgens de laatste stand van het bijbelwetenschappelijk onderzoek.
Hoofdspreker in het programma van de feestelijke presentatie op 30 oktober is Prof. dr. Patrick Chatelion Counet, bijzonder hoogleraar 'De Bijbel in de cultuur' aan de Universiteit van Amsterdam. Onder de titel 'Woorden als spijkers' (naar het slot van Prediker) houdt hij een voordracht over de betekenis van de Bijbel in de hedendaagse cultuur.
Daarnaast zal Dr. Albert Kamp, projectleider van de NBV Studiebijbel, de uitgave presenteren en worden eerste exemplaren uitgereikt aan vertegenwoordigers van de kerken en het onderwijs, onder wie
Mgr. Antoon Hurkmans (R.-K. Kerk), Ds. Arenda Haasnoot (PKN) en namens de jongere generatie Maaike Langerak en Luda Oosterhof, studenten aan respectievelijk de Universiteit van Leiden en Hogeschool Windesheim. Zij zullen ook een korte reactie geven.
De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd met muziek en zang o.l.v. dirigent Willem Blonk en de algehele presentatie is in handen van Klaas van der Kamp, uitgever van Uitgeverij Jongbloed.
De NBV Studiebijbel is gemaakt door een redactieteam van de Katholieke Bijbelstichting (KBS) en het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), met medewerking van ruim zestig wetenschappers van diverse Nederlandse en Belgische universiteiten.
De publicatie wordt uitgebracht door Uitgeverij Jongbloed en in België gedistribueerd door Uitg. Lannoo.
De uitgave ligt vanaf 31 oktober in de boekhandel en gaat E 75,00 kosten (t/m 31 december 2008).