Voedingcentrum
Gevarieerd eten is goed
Vlees en zuivel belasten het milieu meer dan plantaardige producten.
Vermindering van de consumptie van vlees en zuivel kan een
aanzienlijke verlaging van het broeikaseffect geven. Dat staat in het
onderzoek (Milieueffecten van Nederlandse consumptie van eiwitrijke
producten, Gevolgen van vervanging van dierlijke eiwitten anno 2008)
dat is uitgevoerd in opdracht van de Ministeries van LNV en VROM. Meer
variëren met vlees, vis, kip, ei en vleesvervangers is ook al beter
voor het milieu. Het Voedingscentrum heeft tips.
Het rapport zegt dat het goed is om minder dierlijk eiwit te eten en
meer te variëren met eiwitrijke producten zoals vlees, vis, kip, ei
en vleesvervangers. Dat is in lijn met de Richtlijnen Goede Voeding
van de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum heeft deze richtlijn
vertaald naar concrete aanbevelingen voor consumenten. Eén daarvan is
bijvoorbeeld om twee keer per week vis te eten en minder verzadigd vet
te eten. Ook kun je af en toe een ei eten. Je eet ook gezond en lekker
als je vaker afwisselt tussen kip-, rund- en varkensvlees en
vleesvervangers zoals vegetarische burgers, tahoe en tempé.
Vlees
Kip is op het gebied van voer, landbeslag, watergebruik en klimaat
minder milieubelastend dan varkensvlees en rundvlees. Rundvlees steekt
weer boven varkensvlees uit. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun
je er dus voor kiezen om vaker kip te eten en meer te variëren tussen
vleesvervangers en soorten vlees.
Consument
Als je iets extraâs wil doen voor het milieu, is het ook goed mogelijk
minder vlees en kaas te eten. Bijvoorbeeld door een dag geen vlees te
eten, meer plantaardige producten te eten of door kleinere porties te
kiezen. Dat kan namelijk prima, als je er maar voor zorgt dat je
voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. âEten volgens de Richtlijnen
Goede Voeding van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum (dat wil
zeggen minder en gezonder eten), is ook duurzamerâ, zegt het rapport.
Een vergelijkbare winst levert âEen dag in de week plantaardig eten
(dat wil zeggen, één dag geen dierlijke eiwitten).â Voorbeelden van
dierlijke eiwitten zijn vlees, vis, kip en ei.
Spiekbriefje
Het Voedingscentrum heeft een handige boodschappenhulp: een
spiekbriefje. Dat kan je helpen om bij het kopen van eten rekening te
houden met het milieu.