Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over tekorten bij de politie

27 oktober 2008

Antwoorden op kamervragen van het lid Van Raak (SP), ingezonden 22 september 2008.


1. Vraag Wat is uw reactie op het bericht dat de regiopolitie Brabant Zuid-Oost kampt met een tekort van 2,1 miljoen euro? 1)


2. Vraag Deelt u de analyse dat deze tekorten zijn ontstaan door de hogere loonkosten en hogere energieprijzen? Zo neen, wat is volgens u de reden van de tekorten?

Antwoord op de vragen 1 en 2 Het komt vaker voor dat korpsen tekorten presenteren in hun meerjaren begroting. Dit is op zich nog geen reden tot ongerustheid. De regio Brabant Zuid-Oost heeft voldoende financiële draagkracht om het tekort van 2,1 miljoen euro op te vangen.

Het grootste deel van de kosten van een regio bestaat uit personeelsuitgaven. De regio Brabant Zuid-Oost heeft, om in de toekomst voldoende bezetting te realiseren, geïnvesteerd in aspiranten die momenteel in opleiding zijn. Met het doel om op korte termijn extra capaciteit te generen, hebben zij meer kosten gemaakt in verband met werving en selectie. Hierdoor hebben zij op jaarbasis een hogere bezetting dan oorspronkelijk begroot, met de daarbij behorende lasten. Dit heeft in totaliteit ca. 1,5 miljoen euro meer kosten met zich meegebracht.

De gestegen loonkosten ten gevolge van de CAO afspraken zijn door mij gecompenseerd. Daarnaast is ook een gedeeltelijke loon/prijsbijstelling toegekend. Betreffende de hogere energiekosten, zal ik de begroting moeten afwachten. Bij de beoordeling van de begroting van Brabant Zuid-Oost zal ik hier extra alert op zijn.


3. Vraag Hoe staat het met de budgetten van de andere korpsen, doen zich ook daar tekorten voor? Zo ja, om welke bedragen gaat het dan?

3. Antwoord
Hierop kan ik nog geen antwoord geven. De korpsen bevinden zich momenteel middenin het begrotingsproces. Dat betekent dat het op dit moment nog te vroeg is om een harde uitspraak te doen over de te verwachten financiële ontwikkelingen per korps en de huidige resultaten over 2008. Nadat ik de door de regionaal colleges goedgekeurde korpsbegrotingen heb ontvangen, kan ik deze beoordelen en heb ik een totaal overzicht.


4. Vraag Bent u van mening dat deze tekorten niet ten koste mogen gaan van de hoeveelheid agenten op straat en de veiligheid van het personeel? Wat gaat u er aan doen om dit te voorkomen?


5. Vraag Hoe gaat u de korpsen die kampen met tekorten financieel tegemoetkomen?


6. Vraag Waarom zijn deze tekorten geen reden voor u om de aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro terug te draaien?

Antwoord op de vragen 4, 5 en 6 De korpsbeheerder en het regionaal college zijn verantwoordelijk om met de beschikbare rijksbijdrage hun verzorgingsgebied te voorzien van politiezorg. Indien dit door financiële oorzaken in gevaar dreigt te komen plaats ik een korps onder preventief toezicht. Ik beschik dan over een aantal instrumenten om de financiële gezondheid te verbeteren. Het doel van dit ingrijpen is bedoeld om de noodzakelijke politiezorg te garanderen. In het geval van Brabant Zuid-Oost acht ik dit op dit moment overigens nog niet nodig.

In deze kabinetsperiode is in totaal 187 miljoen euro extra geld voor de politie beschikbaar gesteld voor onder meer extra wijkagenten, forensische assistenten en voor prioriteiten in de opsporing. Daarnaast zijn vergrijzinggelden ter beschikking gesteld om voldoende bezetting te waarborgen op de lange termijn.

Met de gezamenlijke korpsbeheerders ben ik bij de start van deze kabinetsperiode overeengekomen dat de taakstelling niet ten koste zal gaan van de operationele kracht, maar ten laste zal komen van materieel en ondersteuning. Een bezuiniging van 100 miljoen euro moet haalbaar zijn, met name via intensivering van bovenregionale en landelijke samenwerking, gelet op de omvang van het totaal budget en gelet op het feit dat er deze periode ook 187 miljoen euro aan intensiveringsgelden aan de politie is toegekend. De tekorten zijn derhalve voor mij geen reden om de aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro miljoen terug te draaien. Ze zijn wel een aansporing voor de korpsbeheerders om meer en sneller werk te maken van sterkere onderlinge samenwerking. Momenteel ben ik in overleg met de gezamenlijke korpsbeheerders om te bezien welke maatregelen moeten worden getroffen om de financiële positie van de politie ook op de langere termijn gezond te houden.


1) Eindhovens Dagblad, 19 september 2008 Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties