BASF

BASF SE The Chemical Company heeft het derde kwartaal met solide resultaten afgesloten in een aanduidend moeilijkere economische omgeving. Alle operationele divisies hebben hun prijzen verhoogd en volumes stegen in vrijwel alle segmenten. De omzet steeg in totaal met 13 % tot 15.8 miljard. Aangepast voor valuta effecten, steeg de omzet met 18 %.
BASF verhoogde ook haar winst in haar operationele segmenten (exclusief Overige) met 7 %. Dit, ondanks de verdere verhoging van grondstofprijzen, de afnemende vraag uit belangrijke klantindustrieën en de orkanen aan de Amerikaanse Golf kust, die alleen al de winst met meer dan $ 100 miljoen verminderde.
De EBIT voor bijzondere posten van de BASF-groep liep terug met 8 procent, vooral wegens de aanzienlijk lagere resultaten in Overige (zie jaarverslag BASF).
Uit voorzorg werden kosten gemaakt voor de extra aankoop van nafta met het oog op verwachte stijging van de olieprijs die uiteindelijk in het eind van het kwartaal waren gedaald.
Hier werden aanzienlijke kosten gemaakt om de aankoop van nafta zeker te stellen tegen hogere prijzen als gevolg van de daling in olieprijzen tegen het eind van het kwartaal.

Dr. Jürgen Hambrecht, Chairman of the Board of Executive Directors van BASF SE: De impact van de wereldwijde financiële crisis op de economie versnelt zich en komt harder aan. De economische remsporen kunnen niet langer genegeerd worden. De afname in vraag in belangrijke markten, opbouw van voorraden door onze klanten en de daling in de olieprijs duiden allemaal op een teruggang van de economie die zich waarschijnlijk in 2009 zal aanscherpen.

BASF reageert wereldwijd op de afnemende vraag door de capaciteitsnelheid aan te passen en onderhoudsgerelateerde stopzetting van fabrieken naar voren te brengen. Naast de activiteiten die worden ondernomen om de kosten te reduceren, heeft het bedrijf in oktober een nieuw efficiency programma gelanceerd onder de naam NEXT, met als doel operationeel nog beter en effectiever te zijn in de markt.

NEXT staat voor een nieuwe dimensie voor het creëren van waarde bij BASF. Het programma heeft betrekking op alle regio´s, divisies en functies bij BASF en omvat meer dan 500 individuele projecten. Deze strekken uit van de vereenvoudiging van processen tot het verder bundelen van middelen door het gebruik van nieuwe IT-technologieën. Samen met de lopende efficiency programma´s, verwacht BASF dat NEXT meer dan 1 miljard zal bijdragen aan de winst per jaar vanaf 2012. Een groot deel van dit bedrag wordt waarschijnlijk al bereikt in 2009 en 2010.

BASF zal zich sterk maken om de goede resultaten van vorig jaar te bereiken

In de komende maanden, verwacht Hambrecht meerdere uitdagingen voor BASFs business: We hebben daarom onze verwachtingen herzien en rekenen voor 2008 met een wereldwijde economische groei van minder dan 2,7% en een groei van de chemische industrie minder dan 2%. We verwachten een gemiddelde olieprijs (Brent) van $105 per vat in 2008 en een gemiddelde euro/dollar wisselkoers van $1.45 per euro. Risicos zien wij naast de veranderlijke grondstofkosten in een nog sterkere afzwakking van de conjunctuur.

Onder deze condities en gebaseerd op de aanname dat er geen verdere nadelige ontwikkelingen plaatsvinden, heeft BASF haar prognose voor het jaar 2008 herzien: BASF verwacht haar omzet in 2008 te verhogen en zal zich sterk maken om de zeer goede EBIT voor bijzondere posten van vorig jaar te evenaren.

Verkoop stijging in alle segmenten

In het segment Chemicals, heeft BASF haar omzet verhoogt met 19 procent, voornamelijk dankzij de hogere prijzen en de licht gestegen volumes. In alle divisies werd een hogere omzet geschreven. EBIT voor bijzondere kosten daalde, voornamelijk als gevolg van de lagere marges voor cracker producten, evenals het stopzetten van fabrieken als gevolg van orkanen aan de Amerikaanse Golf kust.

Omzet in het segment Plastics steeg met 4 procent. Als gevolg van de terugloop van de vraag in de automotive en bouwindustrie, konden de hogere grondstofprijzen niet volledig worden doorberekend aan de markt. Daarbij hadden de inkomsten negatieve effecten te verduren van het stopzetten van fabrieken wegens de orkanen aan de Amerikaanse Golf kust.

Het segment Performance Products schrijft een stijging van de omzet met 5 procent. In het bijzonder bij Care Chemicals konden de prijzen verhoogd worden. Dankzij de hoge prestatie van de divisie Care Chemicals en de reductie van de vaste kosten in alle divisies steeg de EBIT voor bijzondere posten aanzienlijk.

Het segment Functional Solutions steeg licht met 1 procent ondanks de sterk dalende vraag vanuit de automotive en bouw industrieën. Het resultaat in de divisies Construction Chemicals en Coatings liep terug doordat de hogere grondstofprijzen niet volledig konden worden doorberekend aan de markt. De stijging van het resultaat binnen de divisie Catalysts was niet voldoende om dit te compenseren.

BASF behaalde een omzetgroei van 11 procent in het segment Agricultural Solutions dankzij hogere volumes en prijzen. Aangepast voor valuta effecten is de omzet met 17 % gestegen. Het relatieve hoge prijsniveau voor agrarisch producten resulteerde in een sterke vraag naar innovatieve gewasbeschermingsmiddelen. Hoewel het derde kwartaal door het seizoensgebonden karakter van deze markt over het algemeen zwak lijkt te zijn, heeft het bedrijf haar resultaat aanzienlijk vergroot en heeft een recordwaarde behaald.

Verkoop in het Segment Oil & Gas is met 46 % gestegen, in het bijzonder dankzij de hogere olieprijzen en de stijging in volumes in de markt voor Natural Gas Trading. Het resultaat steeg ook aanmerkelijk als gevolg van de olieprijs. Resultaat in Natural Gas Trading was negatief als gevolg van het tijdsverloop om verkoopprijzen bij te stellen naar inkoopprijzen.

BASF is wereldwijd de toonaangevende onderneming in de chemische industrie - The Chemical Company. Haar portfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als een betrouwbare partner helpt BASF haar klanten in vrijwel alle bedrijfstakken om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente systeemoplossingen, speelt BASF een belangrijke rol in het vinden naar antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie efficiency, voeding en mobiliteit. BASF heeft ruim 95.000 medewerkers in dienst en een omzet van bijna 58 miljard euro in 2007.
Meer informatie over de BASF groep vindt u op internet: www.basf.com

BASF Nederland B.V., 30 okt 2008

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Dessa Langevoort
tel: 026 - 3717 378