De Laatste Dif

30/10/2008 15:57

Brighter World OZ B.V.

PERSBERICHT
DE lAATSTE DIF

Dif is dood, leve Dif nummer 5. Dif nummer 5 betekent het einde aan de reeks van mooiste bookazines van de lage landen. De allerlaatste editie van het bijzondere bookazine eindigt zoals het is begonnen: Als een stoeptegel door de etalageruit van de wereld.

Na bijna 2000 pagina's vinden redactie en medewerkers van het differente tijdschrift der tijdschriften dat hun taak is volbracht. In de meer dan 320 pagina's van dit laatste deel komt nog één maal aan bod waar volgens Dif geen ruimte meer is in deze moderne tijd: lange en intrigerende verhalen, uitgebreide fotoreportages, diepgravende journalistiek. Het thema symboliseert datgene waarmee alles stopt: het einde. Dif verhaalt over de tand des tijds. Het 'debut du ciecle'. Over de economie, de liefde, de media, de mode, literatuur, kunst. Kortom alles wat van belang is, ons ontroert, boos maakt of doet lachen. De laatste Dif is tot stand gekomen volgens een eveneens uitstervend fenomeen. Alle auteurs, fotografen. Illustratoren, vormgevers en redacteuren werkten vrijwillig mee aan nummer 5.

Aan de orde komen onder meer het einde: van de kwaliteitsjournalistiek, van de Latijnse romantische revolutie, van de macht van de babyboomers, van de macht van de dollar en het letterlijke einde: de dood. Maar ook de eindeloosheid van de liefde en de kunst. Eindeloos lijkt de lijst van medewerkers aan Dif met veel tot de verbeelding sprekende namen: Marcel van der Vlugt, Michiel Romeyn, Kenneth Hope, Erwin Olaf, Arie Kievit, Vincent van den Wijngaard, Cornelie Tollens, Rene Bosch, Jeroen de Swart (f.k.a. Jerome Esch), Jef Poldervaart, Paul Bakker, Denise Boomkens, Sylvia Alonso, Otto Snoek, Dave Gray, Valerie van der Wal, Petrovsky & Ramone, Hannes Wallrafen, Ingrid Baars, Ruud Baan, Madeleine Berkheimer, Oscar Steens, Nico Haasbroek, Wies Ubags, Ron Arnold, Michael Barzilay, Arnoud Groot, Helene Schilders, Bram Posthumus, Hendrik Jan Korterink, Clark Accord, Francisco van Jole, Arjan Visser, Fons Burger en Pieter Schol.

Als bijlage vindt u het hoofdredactionele commentaar dat boekdelen spreekt en op eigen wijze het einde inluidt.
U heeft de gelegenheid afscheid te nemen op thelastdif.com of aanwezig te zijn bij de laatste ceremonie op zaterdag 1 november in Rotterdam. Dif eindigt met een knal.

HOOFDREDACTIONEEl CommEnTaaR DIF nUmmER 5
We houden van het einde der dingen. Het einde schept ruimte voor iets nieuws. Het einde van het een is het begin van iets anders. Of het iets beters is of niet is een kwestie en daarover valt altijd wel iets te zeggen.
Veel mooie dingen sneuvelen als massaproducten. Maar ze komen terecht in beschermde omgevingen die onze beschaving voor ze creëert: musea, gesubsidieerde instellingen of instituten, achtertuinen van mecenassen of directiekantoren van rijke ondernemers. Of ze worden met miljoenen opgewaardeerd door de nieuwe rijken uit Rusland.

Daar komen ook nieuwe spannende dingen voor in de plaats. Soms ongrijpbaar, virtueel, ijl als een projectie die we tegenkomen op tv, op straat, in de metro. Geluiden die niet worden geregistreerd, digitale woorden die in kilobytes op harde of mobiele schijven verdwalen, verdwijnen in onvindbare back-ups.
En er zijn tastbare nieuwe dingen. De nieuwe architectuur. De nieuwe criminelen die jaren achter de tralies verdwijnen voor iets wat ze achter een toetsenbord verzonnen. De democratisering van de filmkunst waarin iedereen nu kan opnemen en monteren. De porno die met youporn.com, redtube.com nu voor en door iedereen gratis kan worden geëtaleerd en geconsumeerd. Het productieproces van muziek die het onafhankelijk uitbrengen van muziek mogelijk maakt.

We leven op de drempel van een nieuwe tijd. Waar de dollar niet meer standaard zal zijn voor het welzijn van ons rijke westen. Waar de revolutie in Midden- en Zuid-Amerika op zijn laatste benen loopt, de benen van Castro. Waar de generatie van babyboomers bejaard wordt en de waarden van de jaren zestig alleen nog in aanleunwoningen overeind wordt gehouden. Terrorisme doet onze privacy vervliegen als alcohol. De enige plek waar je je nog kunt concentreren in een wereld waar multitasken onvermijdelijk is, is de arthouse bioscoop en het theater. Daar mag je niet praten, alleen één kant op kijken, niet bellen, mailen, sms'en. Er is geen plek waar je zo weinig anders kunt doen dan kijken en luisteren en ook dit eiland van rust wordt langzaam vervangen door de homecinema.

Dif zal ook verdwijnen. Ons taalgebied is te klein voor zo'n different product. Vijf jaar lang werkten de beste journalisten, fotografen, illustratoren, schrijvers, vormgevers en eindredacteuren mee aan dit bijzondere project. De meesten konden het in deze laatste DIF niet nalaten om nog een keer uit te pakken rond het thema: Het einde. Burger en Schol
www.thelastdif.com

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.thelastdif.com