ABVAKABO FNV

Structureel overwerken heel gebruikelijk

Vier op de tien werknemers werken meer dan in hun arbeidscontract staat. Dat blijkt uit een internationale studie gebaseerd op Loonwijzer-data die onlangs is gepresenteerd. Van de overwerkers krijgt slechts de helft een vergoeding voor de extra gewerkte uren.

Eerdere onderzoeken, zoals de Werkmonitor van uitzendbureau Randstad en een enquête van FNV Bondgenoten, staven de uitkomsten van het internationale onderzoek. In alle lijstjes komt naar voren dat overwerken voor een grote groep werknemers meer regel dan uitzondering is. Randstad heeft het zelfs over gemiddeld zeven uur overwerken per week!

Dat is niet goed, want naast de algemene klacht over het gebrek aan compensatie voor overuren, zeggen werknemers uit alle windstreken hun werk lichamelijk uitputtend te vinden. Maar nog meer last hebben ze van mentale stress als gevolg van hun werk. Deze werkgebonden stresspatronen zijn in de internationale studie gemeten op een schaal van 1 (geen stress) tot 5 (dagelijks). Uitputtende lichamelijke stress scoort op deze schaal gemiddeld 2,5. Maar uitputtende mentale stress gemiddeld 3.5 en komt dus vaker voor.
Omdat uitputting als gevolg van een te hoge werkdruk, ernstige gevolgen kan hebben, is het verstandig om tijdig stappen te ondernemen. Op www.abvakabofnv.nl/werkdruk is informatie te vinden over dit onderwerp.