Gemeente Uithoorn

o Stagiair(e) verkeerskunde

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
gemeente@uithoorn.nl

Serie tweede gesprekken bij Consultatiebureau voor Ouderen

print
30 oktober 2008
Deze weken ontvangen tientallen ouderen een uitnodiging voor een tweede gesprek bij het Consultatiebureau voor Ouderen.

De verpleegkundigen van het Consultatiebureau houden een vinger aan de pols voor wat betreft het lichamelijk en geestelijk welzijn van ouderen. "De verpleegkundigen nemen echt de tijd voor je."

"Ik ben nog op en top fit, maar toch vind ik het een geruststellende gedachte dat iemand je eens per halfjaar helemaal nakijkt", zegt Michael Lloyd (65). Lloyd heeft onlangs een tweede gesprek gehad bij het Consultatiebureau voor Ouderen. "Ik vind het prettig dat ik dan allerlei vragen kan stellen. Zo hebben we het de laatste keer over eetgewoontes gehad. Mijn vrouw en ik proberen er nu op te letten dat we minder vet en meer vezels en groentes eten."

Ook Clazien Meivogel (68) is blij met het Consultatiebureau. "Ik vind het prettig dat alles wordt gecontroleerd: mijn ogen, oren, gewicht en bloeddruk. Maar ook vind ik fijn dat er wordt gevraagd hoe je in het leven staat. De verpleegkundige is heel belangstellend, het zijn echt fijne gesprekken."

Preventief onderzoek

Het Consultatiebureau voor Ouderen is eind vorig jaar als proef gestart. Het doel is mensen tussen de 60 en 75 jaar te informeren over een gezonde levensstijl en hen te adviseren bij eventuele problemen zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren.

Inmiddels hebben al bijna 200 mensen een preventief onderzoek gehad en zijn tientallen mensen langs geweest voor een tweede gesprek.

Bij het eerste gesprek moeten de ouderen een vragenlijst invullen over hoe ze zich lichamelijk voelen en of ze medische problemen hebben. Ook wordt gevraagd of ze bijvoorbeeld voldoende sociale contacten hebben. "De vragenlijst zorgt ervoor dat mensen even stilstaan bij hun eigen situatie", zegt Tineke de Wit, verpleegkundige. "En voor ons is het een goede kapstok om het gesprek in te gaan. Je ziet dan al snel waar eventuele problemen zitten."

Volgens De Wit hebben veel ouderen last van overgewicht en bewegen ze te weinig. "Inmiddels heb ik verschillende mensen doorverwezen naar Welzijn Ouderen, waar ze kunnen sporten in groepsverband. Maar als ze daar tegenop zien, geef ik ze tips hoe ze in en rond het huis wat meer kunnen bewegen. Ook dat kan al veel helpen."

Bij het tweede gesprek worden de eerder gegeven adviezen besproken. Tineke de Wit: "Dan is het leuk te zien wat de resultaten zijn. Zo was een oudere man naar een diëtiste gegaan en enorm afgevallen. En een mevrouw was op ons aanraden langs de KNO-arts geweest, waardoor ze van allerlei kwaaltjes af was. Zij kwam echt stralend binnen. En dat geeft ons ook weer een kick." Overigens waren er ook mensen die aangaven dat ze zich nog te jong voelden voor het Consultatiebureau, zegt De Wit. "Er is een grote groep ouderen die nog kerngezond is, maar de verschillen tussen mensen zijn groot. En dat heeft niet eens zoveel met leeftijd te maken."

Activiteiten voor ouderen

Het viel Tineke de Wit en haar collega Pien van Leeuwen, wijkverpleegkundige in Aalsmeer, op dat eenzaamheid een grote rol speelt bij veel ouderen. Van Leeuwen: "Vooral als mensen niet meer zo mobiel zijn, neemt het aantal sociale contacten af. Ook zijn mensen vaak veel bezig met het verleden, met nare gebeurtenissen die ooit hebben plaatsgevonden. Ik verwijs soms door naar het maatschappelijk werk, maar dat is voor sommigen een te hoge drempel. Verder geef ik ze de adressen van ouderenbonden en dergelijke. De bonden organiseren veel activiteiten. Maar soms hebben de mensen daar de energie niet meer voor. Dat is jammer. Het is een moeilijk probleem, maar we willen als Consultatiebureau kijken hoe we ook op dit gebied een vangnet kunnen zijn."

Als de proef met het Consultatiebureau voor Ouderen succesvol is, wordt bekeken of dit een blijvende voorziening moet worden.