Raad voor Werk en Inkomen


Den Haag, 30-10-2008

Internationalisering arbeidsmarkt vraagt om vooruitziende blik

Uitkomsten RWI Arbeidsmarktenquete 2008

De internationalisering van de arbeidsmarkt biedt voornamelijk kansen voor hoger opgeleiden. Voor de positie van laagopgeleiden en werkzoekenden vormt de invloed van buitenaf een bedreiging, mede door de toenemende mate van offshoring van laag gekwalificeerde arbeid. Door tijdig te investeren in kennis en competenties kan hun positie echter verbeterd worden. Dit is de mening van ruim 500 arbeidsmarktprofessionals en 1800 Nederlandse huishoudens die hebben meegewerkt aan de Arbeidsmarktenquête 2008 van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Op het Najaarscongres van de RWI, dat vandaag plaatsvindt, wordt de Arbeidsmarktenquête 2008 gepresenteerd. Kopstukken uit de politiek en wetenschap zullen tijdens het congres over het thema `Grensverleggende arbeid' met elkaar in debat gaan.

Mede als gevolg van de vergrijzing zal de potentiële beroepsbevolking de komende jaren sterk krimpen. Om de internationale concurrentiepositie te behouden zal de Nederlandse arbeidsmarkt voldoende aantrekkelijk moeten zijn om Nederlandse arbeidskrachten te behouden en buitenlandse arbeidskrachten aan te trekken. Opvallende uitkomst van de enquête is dat slechts een zeer klein deel van de respondenten, ook de laagopgeleiden, de internationalisering als bedreiging voor de persoonlijke arbeidsmarktpositie ziet, maar dat wel verwacht voor de positie van anderen.

De RWI heeft voor deze enquête arbeidsmarktprofessionals ondervraagd. Dit zijn mensen die zich beroepsmatig met de arbeids- of re-integratiemarkt bezig houden, zoals ambtenaren, uitvoerders, wetenschappers en vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties. Verder is door middel van een representatieve steekproef de mening van Nederlandse bevolking in kaart gebracht.

Andere, meer algemene uitkomsten van de RWI Arbeidsmarktenquête 2008 zijn:
o Zowel de professional als de Nederlandse bevolking is een stuk pessimistischer over de ontwikkeling van de werkgelegenheid dan een jaar geleden, al verwacht een krappe meerderheid nog steeds een toename van de werkgelegenheid. Hierbij moet vermeld worden dat de Arbeidsmarktenquête is afgenomen voordat de kredietcrisis wereldwijd in alle hevigheid uitbrak. Het is niet uitgesloten dat de verwachting over de arbeidsmarkt inmiddels verder naar beneden zijn bijgesteld. o Zowel arbeidsmarktprofessionals als de Nederlandse bevolking verwachten een lichte stijging van het aantal vrouwen in topposities. o Vrijwel iedereen verwacht een verdere toename van het aantal werknemers uit Oost-Europese landen.
o De meerderheid van de respondenten verwacht een daling in de achterstand van allochtonen ten opzichte van autochtonen. Opvallend is dat vrijwel iedereen van mening is dat er op de arbeidsmarkt sprake is van discriminatie op basis van etnische afkomst, waarbij de arbeidsmarktprofessionals in 34 % van de gevallen zelf spreken over discriminatie in hoge of zeer hoge mate.

Voor de redactie,