Gemeente Deurne


Half miljoen voor De Rijtse Vennen
rijtsevennen.jpg

Voor de ontwikkeling van nieuwbouwwijk De Rijtse Vennen in Deurne heeft SenterNovem een subsidie van een half miljoen euro beschikbaar gesteld. "Ik ben hier uiteraard erg blij mee. Dit betekent toch de landelijke erkenning dat het om een uniek project gaat. Ook voor de toekomstige bewoners geeft het toch iets extra's om in zo'n bijzondere wijk te wonen", aldus wethouder Henk Kerkers.

De gemeente Deurne is, samen met ontwikkelaars en twee woningbouwcorporaties, bezig met de ontwikkeling van nieuwbouwwijk De Rijtse Vennen. De partners zijn Bouwbedrijf Van Gerven, Van Wanrooij bouw en ontwikkeling, Bouwbureau Van Santvoort, Coopmans Lutters Bouw, Stichting ORO en de woningbouwcorporaties Bergopwaarts@BOW en Stichting Trudo. De wijk met circa driehonderd woningen komt te liggen aan de westkant van Deurne, tussen Helmondseweg, Binderendreef en Rijtvenseweg, tegen het Zandbos. Het wordt een zeer duurzame en comfortabele wijk, een bijzonder woongebied gericht op de toekomst.

SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, stimuleert met subsidies uit het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS) gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties die energiebesparing in woningen innovatief aanpakken. De Rijtse Vennen is daarmee één van de vijftien projecten in Nederland die een subsidie ontvangen. SenterNovem beargumenteert het als volgt: "De Rijtse Vennen is een ambitieus project met een goede tot uitstekende bijdrage aan ecologische, economische en sociale aspecten. Een voorbeeldproject waar SenterNovem graag het maximale subsidiebedrag van EUR 500.000,- aan toekent."

In De Rijtse Vennen staat kwaliteit voor de bewoners en de leefomgeving voorop. Eén belangrijk aspect in het plan is de duurzaamheid en kwaliteit van de afzonderlijke woningen. Zo gaan alle woningen verwarmd worden via een koude/warmte opslagsysteem waarbij de bodem benut wordt voor het opslaan en onttrekken van warmte. In de winter wordt het grondwater gebruikt om de woningen te verwarmen en in de zomer zorgt het grondwater voor koeling. Een energiezuinig en CO²-arm systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van een duurzame bron (grondwater) en kostenbesparend voor de bewoner is. Daarnaast worden de woningen gebouwd met onder andere bouwmaterialen die het milieu minder belasten en komen er zoveel mogelijk groene erfafscheidingen met streekeigen soorten.

Maar ook sociale aspecten spelen een belangrijke rol. De Rijtse Vennen wordt een wijk waar de mens centraal staat. Zo krijgen fietsers en voetgangers voorrang en is de auto te gast in de wijk. Er komen diverse speel- en ontmoetingsplaatsen, men kan de natuur in de wijk op diverse manieren beleven en de erkers, keukens, woonkamers van de woningen kijken zoveel mogelijk uit op de openbare ruimte.