Rode Kruis Belgie


CO-vergiftiging : kwalitatief hoogstaande preventie en eerste hulp op Vlaams niveau

Op een gezamenlijke persconferentie heeft het samenwerkingsverband CO-vergiftiging vandaag haar CO-project voorgesteld. Doel is om het aantal slachtoffers van CO-vergiftiging te verminderen door een goede preventie en aangepaste eerste hulp. Op dit ogenblik is al een groot aantal lesgevers gevormd en wordt de informatie op een goed onderbouwde, praktische en duidelijke manier naar de bevolking gebracht.

âHet samenwerkingsverband is uniek,â zegt Mia Van Laeken van het VIG (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie). âHet verband is een perfecte mix tussen profit, non-proit en beleidsorganisaties. We hebben niet alleen een heel belangrijke expertise in het verband maar ook zeer grote spelers om de informatie zeer breed te kunnen verspreiden in Vlaanderen. In 2007 werden 1.253 Belgen het slachtoffer van CO-vergiftiging en moesten we 16 doden betreuren. Dank zij goed gestructureerde informatie, preventie en eerste hulp moet dat cijfer naar beneden. Want niet alleen de toestellen moeten veilig zijn, de mensen moeten ook de basisregels voor een goed gebruik kennen en weten waarop ze moeten letten om vergiftiging te voorkomen. Tegen eind 2010 willen wij dat CO-preventie wordt opgenomen in 90 procent van de programma's van socioculturele organisaties.â

âOndertussen zijn al heel wat lesgevers gevormd zodat we Vlaanderen kunnen âoverspoelenâ met cursussen,â zegt Jean-Pierre Vanelslander van Rode Kruis-Vlaanderen. âBij elk van de partners uit het samenwerkingsverband kan men vragen om een cursus bij te wonen. Het handboek âPreventie en Eerste Hulp bij CO-vergiftigingâ is een prima initiatief dat alle expertise bundelt. Het geeft op een begrijpelijke manier achtergrond bij de CO-problematiek en biedt naast een aantal belangrijke tips ook technieken voor eerstehulpverlening. Dit geheel moet levens redden, vooral omdat een mens bij een concentratie van amper 1% CO in de lucht al na 3 minuten dood isâ¦â

Achtergrond en statistiek

Koolstofmonoxide, of CO. Het gas is geurloos, reukloos, kleurloos en dodelijk in beperkte concentratie. Door slecht afgestelde of slecht werkende toestellen kan dit problemen veroorzaken in de woning. Een te hoge concentratie aan CO in huis kan leiden tot hoofdpijn, braken, duizeligheid of in het ergste geval de dood.

In België vallen er meer dan 1.000 slachtoffers per jaar door koolstofmonoxide-vergiftiging. Gemiddeld sterven jaarlijks twintig tot dertig mensen door vergiftiging aan koolstofmonoxide en vele anderen houden er blijvende letsels aan over.

In 2007 werden er via de ziekenhuizen, parketten en de pers 616 gevallen van CO-vergiftiging genoteerd, met in totaal 1.253 slachtoffers. In 87 % van de gevallen ging het om een accidentele vergiftiging, in 8 % van de gevallen is de oorzaak niet gekend. 16 slachtoffers overleefden de CO-vergiftiging niet. De meerderheid was jonger dan 40 jaar en de meeste ongevallen gebeurden tijdens de wintermaanden. De oorzaken waren vooral te vinden in het slecht functioneren van een waterverwarmingstoestel, gaskachel of steenkoolkachel. Het gaat hier enkel om geregistreerde gevallen. Heel wat situaties worden nergens gemeld.

In 581 gevallen (cijfers 2007) werd de plaats van het ongeval opgegeven. Dit bevestigt wat voorgaande studies reeds aantoonden: dat de meeste CO-vergiftigingen gebeuren in de badkamer. Ter vervollediging: in 10,34 % van de gevallen werd de plaats waar het ongeval gebeurde niet opgegeven.

Meestal gaat het om 1 slachtoffer per ongeval. Dit kan zeker verklaard worden door het feit dat CO-vergiftiging vaak in de badkamer gebeurt. Vergiftiging bij 10 of meer personen komt anderzijds niet zo vaak voor, maar haalt zeker de krantenkoppen.

In 83 % van de gevallen is de leeftijd van de slachtoffers gekend : de meeste slachtoffers zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en 70% van alle slachtoffers van een CO-vergiftiging is jonger dan 40 jaar.

CO-samenwerkingsverband in Vlaanderen

De afgelopen jaren heeft een aantal organisaties al aandacht besteed aan CO-vergiftigingen en de preventie ervan. Resultaat : enkele sensibilisatiebrochures, posters, een vormingspakket en zelfs enkele community CO-projecten. Bij deze projecten werd er samengewerkt met een beperkt aantal partners of was er soms zelfs helemaal geen sprake van enige samenwerking. Een volledig Vlaams samenwerkingsverband werd nooit bereikt en coördinatie op het veld was er dus niet.

In het najaar 2007 bundelden het VIG, de MMKâs en Rode Kruis-Vlaanderen hun krachten met als doel de bestaande brochure âCO een stille moordenaar in huisâ te herwerken. Al snel werd de nood aangevoeld om ook het vormingspakket aan te passen en verder te implementeren.

In de werkgroep werd besloten om meer partners te betrekken bij dit project en het te laten uitgroeien tot een volwaardig Vlaams project. Daarom werd een uitgebreid CO-samenwerkingsverband samengesteld en dat was een erg nuttige zet omdat het CO-veld zo versnipperd is.

Gedurende meer dan een jaar werkte dit uitgebreide samenwerkingsverband aan een nieuw, geïntegreerd totaalpakket met : brochure, vormingspakket , boekje voor de themales en powerpoint-presentatie.

Doel van dit samenwerkingsverband is niet alleen de ontwikkeling van de materialen maar ook de opleiding van een aantal lesgevers die in Vlaanderen de CO-preventie vormingen ter harte zullen nemen. In eerste instantie worden de lesgevers van het Rode Kruis-Vlaanderen en lesgevers van een aantal partners opgeleid .

De leden van het CO- samenwerkingsverband:
Antigifcentrum, Brafco, Brandweer, Buurthuis Bonnevie Molenbeek, Christelijke Mutualiteit, Federatie Belgische Schoorsteenvegers, Informazout/Cedicol, Koninklijke Vereniging Belgische Gaswerklieden, Liberale Mutualiteit, Medisch Milieukundigen bij de LOGOâs, Onafhankelijke Ziekenfondsen, Provinciaal Veiligheids Instituut, Rode Kruis-Vlaanderen, Socialistische Mutualiteit en VIG (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie).