30 okt 2008

Onder zoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR pleiten voor een veiliger vleesketen door het vlees van met toxoplasma besmette dieren in te vriezen. De parasiet sterft hierdoor af. Het hogere risico op besmetting bij veehouderijsystemen met een buitenuitloop wordt hiermee afgedekt.

âControle van vlees op antistoffen tegen toxoplasma gaat een paar cent per kilo kostenâ, schat prof. Aize Kijlstra van de businessunit Veehouderij. âHet is dezelfde routine die nu al wordt toegepast voor salmonella.â Vlees met toxoplasmose kan worden ingevroren en is daarna veilig voor consumptie. Het onbesmette vlees kan vers worden verkocht.

Kijlstra publiceerde een overzichtsartikel rond toxoplasmose in het vakblad Trends in Parasitology. Besmetting met deze ziekte wordt in verband gebracht met psychotische aandoeningenen en oogontsteking, en kan ernstige afwijkingen veroorzaken bij ongeboren kinderen. De European Food Safety Authority wil slachtvee daarom preventief laten screenen op aanwezigheid van de parasiet. 'De medicijnen tegen toxoplasmose zijn weinig effectief en dat maakt preventie van belang', constateert Kijlstra.

De besmetting verloopt via de uitwerpselen van katten waarvan er in Nederland 3,4 miljoen rondlopen. De eitjes kunnen twee jaar buiten overleven. Ongeveer een kwart van de schapen is besmet met de parasiet. Bij varkens in de reguliere sector is de besmetting verwaarloosbaar, maar in de biologische- en scharrelsector niet. Alleen runderen blijken immuun. 'Lange tijd nam het aantal gevallen van toxoplasmose in Nederland af. Inmiddels is het gestabiliseerd op 200 duizend per jaar. De angst is dat het aantal weer gaat stijgen door nieuwe houderijsystemen met meer uitloop', vertelt Kijlstra.Â

Risicogroepen als zwangere vrouwen zijn vaak goed voorgelicht en weten dat ze op moeten passen met het eten van slecht doorbakken vlees. 'Maar onder moslims, die vaker schapenvlees eten, is veelal weinig bekend over de risico's. Sowieso weten de meeste mensen niet dat de besmetting vanuit het vlees via de handen of een mes kan worden overgebracht op ander voedsel. Je kunt daarom de preventie niet enkel aan de consument overlaten', meent Kijlstra. 'De boodschap is dat de vleessector dit moet oppakken.' / Marcel van den Hark

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl