30 okt 2008
Onder
zoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR pleiten
voor een veiliger vleesketen door het vlees van met toxoplasma
besmette dieren in te vriezen. De parasiet sterft hierdoor af. Het
hogere risico op besmetting bij veehouderijsystemen met een
buitenuitloop wordt hiermee afgedekt.
âControle van vlees op antistoffen tegen toxoplasma gaat een paar cent
per kilo kostenâ, schat prof. Aize Kijlstra van de businessunit
Veehouderij. âHet is dezelfde routine die nu al wordt toegepast voor
salmonella.â Vlees met toxoplasmose kan worden ingevroren en is daarna
veilig voor consumptie. Het onbesmette vlees kan vers worden verkocht.
Kijlstra publiceerde een overzichtsartikel rond toxoplasmose in het
vakblad Trends in Parasitology. Besmetting met deze ziekte wordt in
verband gebracht met psychotische aandoeningenen en oogontsteking, en
kan ernstige afwijkingen veroorzaken bij ongeboren kinderen. De
European Food Safety Authority wil slachtvee daarom preventief laten
screenen op aanwezigheid van de parasiet. 'De medicijnen tegen
toxoplasmose zijn weinig effectief en dat maakt preventie van belang',
constateert Kijlstra.
De besmetting verloopt via de uitwerpselen van katten waarvan er in
Nederland 3,4 miljoen rondlopen. De eitjes kunnen twee jaar buiten
overleven. Ongeveer een kwart van de schapen is besmet met de
parasiet. Bij varkens in de reguliere sector is de besmetting
verwaarloosbaar, maar in de biologische- en scharrelsector niet.
Alleen runderen blijken immuun. 'Lange tijd nam het aantal gevallen
van toxoplasmose in Nederland af. Inmiddels is het gestabiliseerd op
200 duizend per jaar. De angst is dat het aantal weer gaat stijgen
door nieuwe houderijsystemen met meer uitloop', vertelt Kijlstra.Â
Risicogroepen als zwangere vrouwen zijn vaak goed voorgelicht en weten
dat ze op moeten passen met het eten van slecht doorbakken vlees.Â
'Maar onder moslims, die vaker schapenvlees eten, is veelal weinig
bekend over de risico's. Sowieso weten de meeste mensen niet dat de
besmetting vanuit het vlees via de handen of een mes kan worden
overgebracht op ander voedsel. Je kunt daarom de preventie niet enkel
aan de consument overlaten', meent Kijlstra. 'De boodschap is dat de
vleessector dit moet oppakken.' / Marcel van den Hark
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer
informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl