30 okt 2008
Brocc
oli en andere koolsoorten produceren glycosynolaten,
gezondheidsbevorderende stofjes die vooral darmkanker zouden
tegengaan. Maar zitten die stofjes nog in de kool als die enige tijd
is bewaard? Jazeker, maar dan moet de broccoli bij een lage
temperatuur en een hoge CO2-concentratie worden bewaard, stellen
Wageningse tuinbouwkundigen binnenkort in het Journal of the Science
of Food and Agriculture.
âNiemand wist nog wat bewaring doet met gezondheidsbevorderende
stofjes in koolâ, zegt prof. Olaf van Kooten van de leerstoelgroep
Tuinbouwketens van Wageningen Universiteit, een van de auteurs. âDe
variatie aan gezonde stofjes in broccoli is groot. Wij hebben een
techniek ontwikkeld om met die variatie om te gaan.â Een verrassing
voor de onderzoekers was dat niet alle gezonde stofjes in concentratie
afnemen tijdens bewaring; enkele nemen zelfs toe. De meting kan
groentetelers helpen om kwaliteitsgaranties te geven op hun broccoli.
âZo van: hij is op die manier bewaard, dus zitten er nog zoveel
gezonde stoffen in.â / Albert Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer
informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl