Gemeente Sneek


`parels' uit wederopbouwperiode

Gemeente Sneek koestert `parels' uit Wederopbouwperiode

De gemeente Sneek gaat de mooiste gebouwen en buurten uit de Wederopbouwperiode (1945-1967) beschermen. Hiervoor heeft de gemeenteraad deze week een voorstel aangenomen. Twee gebouwen worden gemeentelijk monument en in drie buurten zal extra aandacht worden besteed aan de cultuurhistorische waarde.

Inventarisatie
In 2004 heeft de gemeente Sneek een inventarisatie gemaakt van alle gebouwen en buurten die tijdens de Wederopbouwperiode in Sneek zijn gerealiseerd. Als vervolg daarop organiseerde de gemeente Sneek een provinciaal symposium over de `Toekomst voor de Wederopbouw'. Het blijkt namelijk dat het erfgoed uit de wederopbouwperiode kwetsbaar is. Voor veel van de panden is de dreiging van afbraak reëel. De gemeente Sneek concludeerde dat niet alles kan (en hoeft) te worden beschermd, maar dat de `parels' wel bewaard moeten blijven.

Nieuwe gemeentelijke monumenten
De gebouwen die gemeentelijk monument worden, zijn de RSG Magister Alvinus aan de Almastraat 5 en het woonhuis aan de Kievitlaan 2. Het gebouw van de RSG is ontworpen in 1941 door de rijksbouwmeester G. Friedhoff. Het is een fraai en gaaf voorbeeld van de traditionele bouwstijl, ook wel `Delftse School' genoemd. Kenmerkend zijn de rode baksteen en de boogvensters. Het woonhuis aan de Kievitlaan 2 heeft juist een moderne bouwstijl, ook wel het Nieuwe Bouwen of Modernisme genoemd. Rechte, strakke lijnen en veel glas zijn kenmerkend voor deze stijl. Het woonhuis is ontworpen in 1958 door de architect M. Gerbenzon uit Leeuwarden.

Karakteristieke buurten
Verder zullen drie karakteristieke buurten extra worden beschermd. Het gaat om de buurten Het Eiland (het noordelijke deel), Lemmerweg West en de buurt rond de Sytsingawiersterleane. Het Eiland heeft veel verschillende woningtypen met bijzondere details die kenmerkend zijn voor de jaren vijftig. Lemmerweg West valt op door de ruime, groene opzet, de afwisseling van laag- en hoogbouw en de lange zichtlijnen. Bij de buurt rond de Sytsingawiersterleane zijn vooral de ruime groene opzet en de moderne vormgeving van de woningen opvallend. De laatste twee buurten zijn ontwikkeld in de jaren zestig. Ze zijn een uitdrukking van een vernieuwing in het stedenbouwkundig denken.

De buurten zullen worden beschermd door o.a. het aanpassen van de welstandsnota en het bestemmingsplan. Voor Lemmerweg West, waar de komende jaren vooral aan de randen veel gaat gebeuren, gaat de gemeente Sneek een Belvedere-onderzoek uitvoeren. Dat betekent dat wordt onderzocht hoe de cultuurhistorische waarde een inspiratiebron kan vormen voor de vernieuwingen.