Gemeente Waterland

30 oktober 2008

Zaanstreek-Waterland: unieke opvoedingssteun voor álle ouders

Verschillende instellingen in Zaanstreek-Waterland ondersteunen álle ouders en opvoeders met een veelomvattend Australisch programma voor opvoedingsondersteuning, genaamd Triple P ofwel Positief Pedagogisch Programma. Dinsdag 28 oktober om 16.00 uur ondertekenen de deelnemende instellingen een intentieverklaring, in de raadszaal van het stadhuis te Purmerend, waamee ze aangeven zich gezamenlijk in te spannen Triple P te implementeren in Zaanstreek-Waterland.

Triple P richt zich op álle ouders en opvoeders. Wat uniek is: het programma kent verschillende fases, van lichte opvoedingsondersteuning bij het consultatiebureau of het opvoedspreekuur tot aan intensieve ondersteuning bij ernstige gedragsproblemen van kinderen bij de jeugdzorg. Daarmee ontstaat een keten aan opvoedingsondersteuning die ouders advies en steun op maat biedt. De professionals van de deelnemende instellingen die werken met ouders (Evean- jeugdgezondheidszorg, GGD, MEE, Spirit en Bureau jeugdzorg in de wijk) worden getraind in het uitvoeren van deze aanpak. De invoering van Triple P wordt mogelijk gemaakt door financiering van de stadsregio Amsterdam en de negen gemeenten van Zaanstreek-Waterland.

Triple P richt zich op de preventie van (ernstige) emotionele en gedragsproblemen bij kinderen door versterking van de pedagogische vaardigheden van ouders met kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Het Triple P programma bestaat al 30 jaar en werd ontwikkeld door professor M.R. Sanders, hoogleraar klinische psychologie en directeur van 'The Parenting and Family Support Centre aan de universiteit van Queensland. Triple P wordt al in een groot aantal landen uitgevoerd en kreeg in 2005 van de World Health Organization het predicaat van aanbevolen programma voor de preventie van psychosociale problematiek. Tenslotte is het programma evidenced based, wat betekent dat bewezen is dat het werkt. Voor meer informatie kunt u kijken op www.positiefopvoeden.nl.

---