SGP


30 - 10 - 08 | Wie J zegt moet ook S en F zeggen

Het besluit over de aanschaf van de JSF als opvolger van de F16 is genomen op basis van objectieve criteria en met alle relevante stukken op tafel, inclusief de vertrouwelijke. De SGP ziet dan ook geen reden om de discussie weer overnieuw te doen. Daar is geen enkele aanleiding toe. Bovendien verloopt het project, zeker voor zó'n mega-onderneming, goed

________________________________________

JSF
30 oktober 2008
Van der Staaij

Gekleurd
Voorzitter. We spreken over een peperduur megaproject, dat politiek zeer gevoelig ligt. Een project waarbij tevens vele sentimenten een rol spelen: de houding ten opzichte van het leger en haar uitrusting, de verhouding tot de VS, de verhouding tot de defensie-industrie, de verhouding tot de rol die Nederland in internationale conflicten moet kunnen spelen, etc. De informatie die wordt vergaard omtrent de JSF wordt derhalve onvermijdelijk door een bepaalde gekleurde bril bekeken en geïnterpreteerd.

Mijn fractie vindt het van belang â los van allerlei concrete krantenartikeltjes of tv-uitzendingen met hun onvermijdelijke eigen agenda â zicht te houden op de feitelijke stand van zaken. En dan moet ik in alle nuchterheid constateren, dat de huidige ontwikkelingen rond de JSF niet significant afwijken van de door het ministerie uitgesproken aannames en verwachtingen in 2002. De Kamer is hierover overigens ook in de loop van de jaren zeer uitvoerig en gedetailleerd geïnformeerd. Dit geldt de feitelijke ontwikkeling van de JSF en haar testprogramma; dat geldt de verwachting ten aanzien van de productieomzet voor het Nederlandse bedrijfsleven, het zicht op allerlei spin-off effecten, werkgelegenheid, etc.

Een serieuze beoordeling van de aangereikte stukken brengt mijn fractie daarom tot de conclusie, dat de ontwikkeling van dit project â met de enorme omvang van bijna 6 mrd. euro â een weinig schokkend verloop kent. Dit geldt ook de kostenontwikkeling tot nu toe. We moeten alert blijven, maar dat behoren wij ten aanzien van ieder megaproject te doen.

Kortom: de ontwikkeling tot nu toe geeft mijn fractie simpelweg geen aanleiding om met wantrouwen naar het ministerie te kijken als het gaat om de door haar verzorgde informatievoorziening of om het ministerie te verdenken van vooringenomenheid. Integendeel, de uitvoerige en zorgvuldige informatievoorziening tot nu toe geeft mij juist vertrouwen. Zó wil ik vooralsnog ook aankijken tegen de kandidatenevaluatie in 2002 en de informatievoorziening daaromtrent.

Wij weten, dat aan het kabinetsbesluit van 2002 een buitengewoon uitvoerige kandidatenvergelijking ten grondslag ligt. Daarover is destijds uitgebreid met de Kamer gesproken; ook heeft de Kamer veel vertrouwelijke documenten kunnen inzien. Er is destijds â op grond van helder gecommuniceerde criteria â gekozen voor het meedoen aan de ontwikkeling van de JSF. Mijn fractie heeft dit gesteund en â zoals zojuist aangeduid â geven de huidige ontwikkelingen ons geen reden tot spijt.
Ook hier vindt mijn fractie de huidige stand van zaken niet verontrustend: de kandidatenvergelijking gaat op dit moment tussen de JSF, de Saab Gripen en de Advanced F-16. Mijn fractie vindt de in bepaalde media gesuggereerde vooringenomenheid van Defensie niet aannemelijk. Dat geldt ook de suggestie als zou Defensie de vereisten voor het nieuwe vliegtuig zodanig bijstellen, dat daardoor de JSF wordt bevoordeeld. Het is gemakkelijk geroepen, maar bepaald minder gemakkelijk bewezen. Wat de SGP-fractie betreft heeft het kabinet deze aantijgingen in haar brieven ter zake helder weerlegd.

Het voorgaande laat natuurlijk onverlet, dat de JSF de hoogste ogen scoort. Er is immers géén sprake meer van werkelijk gelijke concurrentie of van een gelijk speelveld, om de simpele reden dat Nederland actief meedoet aan het ontwikkelingsprogramma van de JSF en Nederland nÃet meedoet aan de ontwikkeling van andere gevechtsvliegtuigen. Dat heeft echter niets te maken met vooringenomenheid, maar simpelweg met een ingeslagen route, waarvoor ook de Kamer groen licht heeft gegeven.

Eén leermoment wellicht: Noorwegen heeft geld gestoken in de Eurofighter, de Gripen én de JSF. Zou deze handelwijze â achteraf â de competitie niet evenwichtiger hebben gemaakt?

Overige puntjes

- JSF zou geluidruchtiger zijn. Prematuur om daar nu al uitspraken over te doen. Natuurlijk wel relevant; JSF moet opereren binnen afgesproken geluidscontouren. Zou JSF inderdaad meer herrie maken, dan gaat dat ten koste van vliegbewegingen, oefeningen e.d.
- Afdracht bedrijfsleven. Een belangrijke kwestie. Kabinet is echter nog tot 1 december in onderhandeling met bedrijfsleven. Daarom moet parlement pas op de plaats maken.
Wie J zegt moet ook S en F zeggen