UMC Utrecht


Cursus werkt tegen agressie bij kleuters

Het gedrag van agressieve kleuters verbetert als ouders een cursus in opvoedingsvaardigheden volgen. Dat blijkt uit het onderzoek van orthopedagoog Maartje Raaijmakers. In deze groepstraining leren ouders anders om te gaan met het gedrag van hun kinderen. Raaijmakers promoveert op 30 oktober bij het UMC Utrecht.

Zo'n vijf procent van alle kinderen blijft agressief gedrag vertonen ná de normale piek rond drie jaar. Ze hebben driftbuien of maken ruzie met leeftijdsgenootjes. Raaijmakers en collega's van het UMC Utrecht proberen dit gedrag te veranderen via de Amerikaanse oudercursus `Incredible Years' (vertaald als `Pittige Jaren'). In groepsdiscussies naar aanleiding van videofragmenten bespreken ouders het gedrag van hun kinderen en hun eigen reactie daarop. In achttien sessies wordt aandacht besteed aan het geven van opdrachten en complimenten aan kinderen; aan het stellen van grenzen; tot uiteindelijk het aanpakken van ongewenst gedrag.

In haar onderzoek vergelijkt Raaijmakers het gedrag van 72 agressieve kinderen waarvan de ouders een cursus volgen met een controlegroep van 72 probleemkinderen. Een jaar na de cursus zien de onderzoekers in de cursusgroep zowel een verbetering in de opvoedingsvaardigheden van ouders als een gedragsverbetering bij de kinderen. Ouders en leerkrachten zien die verbetering echter niet.

Raaijmakers noemt de resultaten een jaar na de cursus "hoopgevend": "Als onderzoekers stellen we objectief vast dat het kindgedrag verbetert. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de gevonden verbeteringen blijven bestaan."

Het is van groot belang dit gedrag vroeg aan te pakken, benadrukt Raaijmakers. Zij toont in haar onderzoek ook aan dat agressieve kinderen een groter beroep doen op de hulpverlening en een grote belasting voor het gezin vormen. Bovendien kan agressie de voorbode zijn van een gedragsstoornis op latere leeftijd. Mensen met een gedragsstoornis hebben meer kans in de criminaliteit terecht te komen, drugsverslaafd te raken of psychiatrische problemen te krijgen. Psychiater prof. dr. Walter Matthys begeleidde het onderzoek van Raaijmakers. Het valt onder het onderzoeksprogramma Neurowetenschappen van het UMC Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
woensdag 29 oktober 2008