Nazaat verdronken schipper opent tentoonstelling Zeemansgraf
27/10/2008 10:58
Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)
PERSBERICHT
27 oktober 2008
Nazaat verdronken schipper opent tentoonstelling Zeemansgraf
Donderdag 30 oktober presenteert de RACM-Lelystad haar vernieuwde publieksvriendelijke inrichting én wordt tegelijkertijd de tentoonstelling Zeemansgraf geopend. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de scheepsramp van de Lutina. Deze opening heeft een bijzonder tintje, omdat de officiële handeling verricht zal worden door een achterkleinzoon van Jan Kisjes, de schipper die samen met de Lutina ten onder ging.
Herinrichting
De vestiging in Lelystad van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft mede dankzij gelden afkomstig uit het Cultuurconvenant de inrichting van haar werkprocesgebouw aangepast en uitgebreid met een nieuwe tentoonstelling. In Lelystad houdt de Rijksdienst zich bezig met de zorg voor het maritieme erfgoed. In het gebouw worden - naast het verrichten van scheepsarcheologisch onderzoek - gevonden scheepswrakken met inventaris en persoonlijke bezittingen geconserveerd en gerestaureerd. Opvallende banieren, videopresentaties en maquettes wijzen de weg en leiden het publiek vanaf het punt waar een scheepswrak het gebouw binnenkomt, via de werkplaatsen naar uiteindelijk het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot, dat ook voor het publiek toegankelijk is.
Het Zeemansgraf
Onderdeel van de herinrichting is de nieuwe tentoonstelling Zeemansgraf, dat het verhaal vertelt over de ondergang van het schip 'de Lutina', dat tijdens een novemberstorm in 1888 verging op de Zuiderzee. Samen met het schip gingen ook schipper Jan Kisjes en zijn knecht ten onder. Het schip had een lading schelpen en metselstenen aan boord en was onderweg van Brielle naar Zwartsluis. In 1976 werd het wrak nabij het huidige Swifterbant opgegraven. Naast een ruime scheepsinventaris trof men het skelet van een bemanningslid aan, die met z'n onderbenen vast lag onder de lier en het schip daarom niet heeft kunnen verlaten. Al die jaren kon men slechts vermoeden dat de menselijke resten van de schipper waren. In 2007 kon dit met behulp van DNA onderzoek worden bevestigd.
Het is bijzonder dat de opening van de bescheiden tentoonstelling zal worden verricht door Roelof Kisjes, de achterkleinzoon van Jan Kisjes. De familie gaf toestemming voor de presentatie van het skelet. Onder de genodigden bevinden zich vele andere nazaten van de schipper.
Jong en oud kan op tentoonstelling een vraag- en antwoordspel doen, voorwerpen bekijken die bij het scheepswrak zijn gevonden en lezen over de dramatische ondergang van het schip. Daarna kan het publiek het tentoonstellingsmeubel binnengaan, alwaar het skelet van de verdronken schipper rust.
Programma:
14.45 - 15.00 uur Ontvangst
15.00 - 15.30 uur Inleiding locatiemanager Benno van Tilburg
15.30 - 16.00 uur Openingshandeling door Roelof Kisjes
U bent van harte welkom.
Het RACM-gebouw is toegankelijk via de dienstingang. Voor een routebeschrijving zie www.racm.nl
Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten