Ingezonden persbericht

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
94 vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 27 augustus 2008
en antwoorden door het college verzonden op 28 oktober 2008)

Begin augustus 2008 brandden in Hoofddorp 8 woningen af. De brandweer bleek niet in staat om de brand te beperken tot 1 of enkele woningen, want onder het platte dak bleken geen voldoende brandwerende maatregelen te zijn getroffen. De inspectiedienst van VROM heeft begin 2006 in een brief aan alle gemeenten en corporaties al gewezen op dit gevaar van "brandoverslag". Het kan vooral voorkomen bij gebouwen uit de 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw. De gemeente Haarlemmermeer en de betrokken woningcorporatie hadden tot op heden nog geen gevolg gegeven aan deze brief van Inspectie VROM.
Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft naar aanleiding van deze berichten de volgende vragen:
1. Is het college bekend met de brief van Inspectie VROM van begin 2006, betreffende de mogelijkheid van "brandoverslag" in oudere woningen?

Ja, het is niet een brief, maar een door VROM uitgebracht informatieblad Inspectiesinaal Brandwerendheid dakconstructies tussen bepaalde woningen.
2. Is hierover vanuit de Brandpreventie, of vanuit een afdeling "bouwkundige inspectie" of anderszins overleg over geweest met woningcorporaties en andere eigenaren?

In 2006 gaf het inspectiesignaal van VROM geen aanleiding tot extra overleg over deze problematiek.

Na de brand in Hoofddorp is opnieuw gekeken of dit probleem ook in Utrecht speelt. De eerste inschatting van Brandweer en SO/Publieke Diensten is dat het kwetsbare woningtype, platte houten daken met zachtboardplafonds, niet of in beperkte aantallen in Utrecht is gebouwd. Als het woningtype in Utrecht aanwezig is , dan zal het hoogst waarschijnlijk corporatiebezit zijn. Navraag bij een corporatie met woningbezit van woningen met platte daken levert een gelijk beeld op. In Utrecht is in de regel een andersoortige dakconstructie toegepast waarbij de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) voldoet aan de voorschriften. .
3. Is onderzocht om hoeveel gebouwen het gaat in de gemeente Utrecht?

Nee, het is niet bekend om hoeveel gebouwen het gaat.

De corporaties hebben reeds het initiatief genomen om de omvang van de woningen met platte daken in beeld te brengen en daarbij wordt afgestemd op de door minister Vogelaar toegezegde landelijke inventarisatie van huizen die bij brand extra risico's lopen.

Ook een nieuwe campagne om rookmelders in huizen te plaatsen wordt door de minister geïnitieerd.
4. Wordt bij het aanvragen van verbouw- en/of renovatievergunningen specifiek rekening gehouden met deze problematiek?

Ja.
5. Gaat u woningeigenaren aanschrijven bij ingebreke blijven van aanpassingen?

Indien bij woningverbetering en renovatie blijkt dat deze problematiek aan de orde is, nemen eigenaren zelf initiatief voor het treffen van voorzieningen, veelal in combinatie met thermische- en geluidisolerende maatregelen. De wettelijke mogelijkheid tot aanschrijven is zelden tot nooit noodzakelijk, maar zonodig wordt aangeschreven.
6. Als voorgaande vragen met "nee" worden beantwoord, gaat u dan alsnog op korte termijn actie hierop ondernemen?

Zie beantwoording vragen 1 t/m 5.

http://www.aedesnet.nl/nieuws,2008/08/Ymere-onderzoekt-daken-woningen.html
Ymere onderzoekt platte daken woningen
26 augustus 2008

Woningcorporatie Ymere en de gemeente Haarlemmermeer gaan de dakconstructies van woningen uit de jaren 50 en 60 in die gemeente onderzoeken op brandveiligheid. Een woningbrand in Hoofddorp kon begin augustus 2008 gemakkelijk overslaan door de platdak-constructie en het gebruikte isolatiemateriaal. Aedes spoort haar leden aan om Ymere te volgen en te onderzoeken of dergelijke dakconstructies ook bij de eigen woningen voorkomen.
De woningen in Hoofddorp voldoen aan de veiligheidseisen die destijds bij de bouw van kracht waren. Sindsdien zijn de veiligheidseisen aangescherpt. Een brand in Heerlen in 2005 maakte duidelijk dat woningen nog niet waren onderzocht of aangepast. De VROM-inspectie heeft daarom in mei 2006 een Inspectiesignaal per brief aan ale gemeenten en corporaties gezonden.
De brand in Hoofddorp drukt woningeigenaren opnieuw met de neus op de feiten. Woningen moeten voldoen aan het Bouwbesluit-bestaande bouw. Daarin wordt een brandwering van minstens 20 minuten geëist. Gemeenten kunnen woningeigenaren bij gebreken hierop aanschrijven.
De dakconstructie is vaak niet te beoordelen zonder hak- of breekwerk, wat in bewoonde woningen op bezwaar van de bewoners kan stuiten. Groot onderhoud of renovatie geeft corporaties een goede mogelijkheid om woningen op de gebruikte constructie, waarbij de bouwmuur niet tot het dak doorloopt, en materialen te onderzoeken en aan te passen aan de regelgeving die op dat moment van kracht is.
Het complex in Hoofddorp waar in augustus brand uitbrak wordt direct onderzocht. Ymere verwacht over zes weken de resultaten in handen te hebben, waarna een plan van aanpak wordt gemaakt. Het onderzoek naar andere platdak-constructies is binnen drie maanden afgerond.

---- --