FNV

Persbericht FNV MOOI

13 oktober 2008
FNV Mooi: Kappersbranche heeft het niet begrepen

Binnen de kappersbranche wordt er dusdanig slecht omgesprongen met de Arbo-regels dat veel te veel werknemers en ook leerlingen rsi- en rugklachten of handeczeem hebben. Controles van de Arbeidsinspectie tonen de misstanden aan in de kappersbranche. FNV MOOI, Marga Patijn vindt het stuitend: "En als er wel goed materiaal aanwezig is in de salons weet de werknemer of leerling niet hoe er gezond mee gewerkt kan worden."

Het is vreselijk als je merkt dat als er wel goed materiaal is, werknemer of leerling niet weet hoe er goed mee gewerkt kan worden. Marga Patijn, voorzitter FNV MOOI: "Wij krijgen veel vragen van leden met lichamelijke klachten, waarvan de werkgever zegt dat er goede stoelen en materiaal zijn volgens de arbo-regels. Deze leden weten namelijk niet hoe ze dit goed moeten gebruiken. Een voorbeeld is de vraag over hoe recht je moet staan om ook echt gezond recht te staan. Een ander voorbeeld gaat over dat van de werknemer verwacht wordt dat de stoel op de juiste hoogte wordt gezet, maar wat is dan die juiste hoogte, hoe bepaal je dat? Er is geen voorlichting, instructie en vooral geen controle op de werkplek."

Vandaar dat FNV MOOI de werkgevers en scholen oproept regelmatig coaching en aansturing te geven op de werkplek, zodat goed materiaal ook goed gebruikt wordt. En het niet te accepteren dat medewerkers of leerlingen met ringen nog de salon ingaan of de pinksteun van de schaar afdraaien.

De kappersbranche gaat veel te luchtig om met Arbo-regels. Men ziet de verplichting niet, of denkt het zal wel meevallen. Maar bij een ziektegeval van langer dan 2 weken ontstaat er wel vaak onenigheid tussen de werknemer en werkgever.

FNV MOOI maakt zich sterk voor verstandig en gezond werken zowel voor leerlingen als werknemers. De voorbereidingen zijn al gestart voor een landelijke arbo-tour waarbij leerlingen en werknemers worden voorzien van concrete handvatten voor gezond werken. Nieuw is de brochure "Ziek, & dan" en de DVD over de "palm-to-palm"-kniptechniek waarmee de handen, schouders en rug worden ontzien bij het knippen.


---- EINDE BERICHT ----