Imams verbaasd omtrent ophef
29-10-08
Bakkali El-Kammar, voorzitter van de 'Vereniging van Imams in Nederland' (VIN), verbaast zich over wat de media gisteren en vandaag naar buiten hebben gebracht over de reis van een aantal imams naar Marokko. Verschillende dagbladen meldden dat de imams daar op uitnodiging van de Marokkaanse overheid zijn. " Wij hebben nooit opdrachten vanuit Marokko gekregen", reageert de voorzitter aan Nioweb.
De voorzitter vindt het verband dat gelegd is omtrent de reis en inmenging van de Marokkaanse overheid oneerlijk. "Wij zijn van Marokkaanse oorsprong en het is niet vreemd dat je eens in de zoveel tijd je land bezoekt. Wanneer een groepje Nederlanders op reis gaat, wordt hier ook niet wantrouwend op gereageerd", meent Bakkali El-Kammar. De voorzitter wil verder niets loslaten over de reden van het bezoek aan Marokko.
Het 'Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland' (SMN) en de 'Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland' (RMMN) meldden dat 40 imams op kosten van de Marokkaanse overheid naar Marokko zijn vertrokken afgelopen vrijdag. " Om precies te zijn gaat het hier om 35 personen, waarvan het merendeel uit geestelijk verzorgers bestaat", zegt de voorzitter. De informatie die door de media naar buiten is gebracht klopt niet volgens Bakkali El-Kammar. In verschillende dagbladen wordt vermeld dat een aantal moskeeën de afgelopen dagen leeg hebben gestaan omdat er geen imam aanwezig zou zijn. " De desbetreffende imams hebben allen voor een vervanger gezorgd in hun moskee. Van leegstaande moskeeën is absoluut geen sprake."
Het SMN liet weten dat enkele imams voornamelijk uit angst gehoor zouden hebben gegeven aan de uitnodiging.
Voorzitter El-Kammar laat weten niet te begrijpen waarom SMN zich met deze kwestie bemoeit. "het SMN is geen werkgever van de imams, en de imams hoeven op hun beurt dus geen toestemming of verlof aan te vragen bij het SMN. Er zijn bepaalde regelingen tussen imams en moskeeën en imams moeten zich gewoon aan deze regels houden", benadrukt Bakkali El-Kammar.
Over de vermeende bemoeienissen van de Marokkaanse overheid met moskeeën in Nederland reageerde Bakkali dat hij hier nooit eerder iets van heeft gemerkt. "Alles wat schadelijk zou zijn voor de veiligheid en Nederlandse belangen gaan wij aankaarten. Marokko en Nederland zijn twee landen en wanneer er problemen zijn kunnen zij dit op een diplomatieke manier oplossen."
De Tweede Kamer daarentegen is verontrust over de manier waarop Marokko zich bemoeit met Nederlandse aangelegenheden. Donderdag vindt hierover een debat plaats naar aanleiding van berichten dat de Marokkaanse inlichtingendiensten in Nederland informanten werven.
© Nioweb
Nederlandse Islamitische Omroep