Ingezonden persbericht
Persbericht
29 oktober 2008
940.000 LEERLINGEN ONTVANGEN CULTUURKAART
Eva Bookelaar (14) ontvangt eerste Cultuurkaart
Den Haag - Minister Plasterk (OCW) heeft vandaag de eerste Cultuurkaart uitgereikt op het Christelijk College de Populier in Den Haag. Vanaf vandaag krijgen alle circa 940.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs deze pas met een cultureel tegoed van 15 euro. Dit bedrag kan klassikaal of individueel besteed worden aan bijvoorbeeld theater, musea of film. Daarnaast is de Cultuurkaart een CJP-pas, waarmee jongeren korting krijgen bij culturele instellingen en winkels. CJP verspreidt deze nieuwe pas in opdracht van het Ministerie van OCW via de scholen.
Een uitzinnige menigte leerlingen van het Christelijk College de Populier in Den Haag heeft minister Plasterk vandaag op 'presidentiële' wijze ontvangen. De minister heeft op deze school de eerste Cultuurkaart overhandigd aan Eva Bookelaar, 14 jaar leerling vwo 3. Eva reageert verheugd op de overhandiging van de eerste Cultuurkaart: 'Ik vind het heel erg leuk om de Cultuurkaart te krijgen en ik ga er binnenkort mee naar een rockconcert '. Minister Plasterk hoopt dat jongeren de Cultuurkaart allemaal gaan gebruiken 'De ervaring die je opdoet als je met cultuur bezig bent, neem je je leven mee.' De uitreiking van de eerste Cultuurkaart is tevens het startschot van de campagne 'Cultuurkaart, daar hou je wat aan over'.
Grote belangstelling
Inmiddels hebben alle middelbare scholen in Nederland zich aangemeld voor de Cultuurkaart. Ook de culturele instellingen hebben zich massaal geregistreerd. CJP heeft de afgelopen maanden ruim 1600 instellingen aangemeld als acceptant en/of kortinggever van de Cultuurkaart.
Tien euro extra van VSBfonds
De Cultuurkaart biedt de culturele sector de mogelijkheid jongeren te verleiden tot meer cultuurparticipatie. Met de komst van de Cultuurkaart hebben leerlingen in het voortgezet onderwijs een bedrag te besteden van in totaal circa 14 miljoen euro. Hier bovenop heeft het VSBfonds ¤10,-- beschikbaar gesteld voor leerlingen die het vak CKV volgen. Hiermee komt het totale beschikbare budget op 16 miljoen euro.
De Cultuurkaart is één van de maatregelen waarmee minister Plasterk de cultuurparticipatie van leerlingen in het voortgezet onderwijs stimuleert. De Cultuurkaart is de eigentijdse opvolger van de ckv-bonnen die in 1999 in het onderwijs zijn geïntroduceerd. Met de Cultuurkaart kunnen leerlingen, zowel klassikaal als individueel, culturele activiteiten ondernemen en betalen, zowel via een webomgeving, als ter plaatse bij culturele instellingen. In totaal zullen de leerlingen per schooljaar drie miljoen activiteiten ondernemen, uiteenlopend van het bezoeken van een museum, het volgen van een workshop dans, het bijwonen van een theatervoorstelling tot een bezoek aan het filmhuis of bioscoop.
Om de Cultuurkaart niet alleen een eigentijdse opvolger van de bonnen te laten zijn, maar om ook een extra impuls aan cultuureducatie te geven, is de kaart op twee belangrijke aspecten een beleidsintensivering. Ten eerste is het de bedoeling om met de Cultuurkaart een groter budget voor cultuureducatie beschikbaar te stellen, namelijk een bedrag van ¤ 15,-- per leerling per schooljaar. Ten tweede is de Cultuurkaart niet alleen voor de kunst- en cultuurvakken te gebruiken, maar kan deze ook worden gebruikt voor andere vakken, zoals Frans of Geschiedenis. De Cultuurkaart maakt het mogelijk om invulling te geven aan een doorlopende leerlijn cultuureducatie, doordat de Cultuurkaart voor elk schooljaar gaat gelden, terwijl de ckv-bonnen slechts voor een deel van de leerjaren beschikbaar waren.
Noot voor de redactie,