Wico Bunskoek Academie voor geestelijke bedienaren


Opleidingsinstituut en Kenniscentrum voor Religie en Samenleving

SOESTERBERG, 20081029 -- Op dinsdag 28 oktober jl. is tijdens de Dies Natalis van Kontakt der Kontinenten in Soesterberg onder grote belangstelling de Wico Bunskoek Academie gepresenteerd. Deze academie, die de naam draagt van de in mei 2008 overleden initiatiefnemer van de academie en directeur van Kontakt der Kontinenten, zal de verdere scholing van geestelijke bedienaren na hun inburgeringscursus verzorgen. De interreligieuze dialoog en de belangrijke bijdrage die religie via de geestelijke bedienaren kan leveren aan integratie en sociale cohesie in Nederland staan daarbij centraal.

Sinds 2002 voert Kontakt der Kontinenten, in samenwerking met CINOP, in opdracht van het ministerie van VROM landelijke inburgeringscursussen voor geestelijke bedienaren uit. Imams, priesters, dominees, pandits, rabbijnen en kloosterlingen afkomstig uit diverse landen in de wereld nemen deel aan de cursussen. Deze cursussen zijn gericht op het vergroten van zowel de taalvaardigheid als de kennis van de Nederlandse samenleving.

Platform
Tijdens de conferenties voor geestelijke bedienaren die jaarlijks door Kontakt der Kontinenten worden georganiseerd, wordt vaak door de deelnemers geopperd dat het hun ontbreekt aan een interreligieus platform waarin zij met elkaar in dialoog kunnen gaan en zich naar buiten toe kunnen uitspreken over actuele kwesties en ontwikkelingen.
De Wico Bunskoek Academie is opgericht om dit platform te bieden aan alle geestelijke bedienaren van de verschillende religies en levensbeschouwingen, zodat zij hun stem kunnen laten horen in de samenleving.

Opleidingsinstituut
Om tegemoet te komen aan de behoefte van geestelijke bedienaren om verschillende thema's verder uit te diepen na hun inburgering, biedt de Wico Bunskoek Academie verschillende leergangen voor geestelijke bedienaren.
Thema's die aan de orde zullen komen in het curriculum centreren zich voornamelijk rond nadere ontwikkeling van vaardigheden, verbreding van kennis van de samenleving en actualisering van theologische uitgangspunten en inzichten.

Kenniscentrum
De Wico Bunskoek Academie zal tevens als een kenniscentrum rond religie en samenleving fungeren. Vanuit de expertise en de inspiratie die worden opgebouwd in de leergangen met geestelijke bedienaren, kan de Wico Bunskoek Academie bijvoorbeeld organisaties in basis- en voortgezet onderwijs ondersteunen. Vanwege de verschuivende betekenis die religie in onze samenleving krijgt is het van groot belang dat er niet alleen voldoende kennis van maar ook contact met en tussen de verschillende religies in ons land is. De Wico Bunskoek Academie wil in de vorm van trainingen op maat en publicaties een fundamentele bijdrage leveren aan begrip en dialoog.

In zijn inleiding sprak professor dr. Erik Borgman "Ik verwacht veel van het Kenniscentrum voor Religie en Samenleving dat de Wico Bunskoek Academie wil zijn. (...) met het oog op de toekomst van de Nederlandse samenleving, die er alleen maar beter van kan worden wanneer gelovigen, betrokken en vredelievend, de discussie voeren over wat en hoe deze samenleving is, wat dit betekent, waar zij naartoe zou moeten en hoe dat bereikt zou kunnen worden".