Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, woensdag 29 oktober 2008

Koninklijke Bibliotheek digitaliseert 45 jaar ANP radionieuws

De eerste radioberichten verzorgd door het Algemeen Nederlands Persbureau werden in februari 1937 uitgezonden. In deze bulletins werd uitvoerig bericht over de Spaanse burgeroorlog, het wel en wee van het Nederlandse koningshuis en het laatste sportnieuws. Er zouden nog velen radiobulletins van het ANP volgen. Dit materiaal uit het ANP Historisch Archief is op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek gedigitaliseerd en is vanaf vandaag online beschikbaar via de website www.kb.nl/anpradiobulletins. Ongeveer 1,5 miljoen vellen met uitgetypte teksten van de radiobulletins - vaak aangevuld met aantekeningen van de nieuwslezer - zijn gescand. Het project, gefinancierd door het Geheugen van Nederland en de Koninklijke Bibliotheek, bevat zo n 45 jaar geschiedenis aan radionieuws.

De digitale ANP radiobulletins bevatten groot en klein nieuws over nationale en internationale onderwerpen, van een geschrokken olifant tot de eerste maanlanding, van de Elfstedentocht tot de Olympische Spelen, van Willy Alberti tot John Lennon en van Abe Lenstra tot Diego Maradona. De radioberichten zijn op datum door te bladeren en op elk woord in de tekst te doorzoeken.

In 1993, bij een verhuizing van een villa in Hilversum, kwamen de uitgetypte radionieuwsbulletins in de kelder tevoorschijn. De Radionieuwsdienst ANP, die de villa een tijd in gebruik had, heeft de kelder destijds voor opslag gebruikt. Met bemiddeling van medewerkers van de Stichting Film en Wetenschap (SFW) in Amsterdam werd contact gelegd met Stichting ANP, de formele eigenaar van de radiobulletins. Het materiaal werd - op voorspraak van SFW - ondergebracht in het depot van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar het tot 2006 in zo'n 750 verhuisdozen bewaard is gebleven.

De bulletins bevatten informatie voor de nieuwslezer zoals allerlei aantekeningen in potlood, de volgordenummering voor het voorlezen van de berichten, uitspraakaccenten en de laatste redactionele aanpassingen. Maar ook welke berichten speciaal wel of niet voor een bepaalde omroep moesten worden voorgelezen: 'Alleen voor VARA!'. In de jaren vijftig tonen de bulletins ook de tussenvoeging van live' informatie van correspondenten. Dit waren hoofdzakelijk bijdragen van de vaste radiocorrespondent Bernard Person uit New York. Zijn verhalen werden op plaat opgenomen, overgevlogen en tijdens de uitzending afgespeeld.

Mediahistoricus Paul Koedijk over de waarde van het materiaal: Het bevat een schat aan informatie die op veel manieren te gebruiken is, zowel voor historisch als taalkundig onderzoek. Je ziet bijvoorbeeld hoe ons taalgebruik is veranderd, welke woorden wanneer in de mode kwamen en wanneer bepaalde onderwerpen voor het eerst in het nieuws verschenen. De mogelijkheden zijn legio .


---



Ingezonden persbericht