Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING

Utrecht, 28 oktober 2008

Jury unaniem enthousiast over Fietsstad 2008

Op woensdag 29 oktober om 16.15 maakt de Fietsersbond bekend welke van de vijf genomineerde gemeenten de eretitel Fietsstad 2008 krijgt. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Jeltje van Nieuwenhoven heeft maandag bepaald welke gemeente zich Fietsstad 2008 mag noemen. De jury bestaat verder uit Bert van Wee, hoogleraar TU Delft, Boudewijn Bach, Stichting Stad en Verkeer, Michele Blom, Ministerie Verkeer en Waterstaat en Tom Godefrooij, Interface for Cycling Experience.

De Fietsersbond had na uitgebreid onderzoek naar de fietsomstandigheden in 42 gemeenten, vijf steden voorgedragen voor de eretitel Fietsstad 2008. Deze genomineerden scoren allemaal het beste op een bepaald onderdeel:


· Fietsparkeren: Groningen


· Vooruitgang in het fietsklimaat: Nijmegen


· Veilig en fietsvriendelijk: Houten


· Onweerstaanbaar fietsklimaat: Goes


· Heel veel tevreden fietsers: Veenendaal

Een uitgebreide toelichting op de nominatie van elk van deze steden is te vinden op www.fietsstad2008.nl.

Fietsstadpeiling op internet

Om de jury te informeren over de meningen en ervaringen van fietsers over het fietsen in deze steden nodigde de Fietsersbond fietsers uit om hun mening te geven in de Fietsstadpeiling. Tevens kon er gestemd worden op de eigen favoriet. Deze Fietsstadpeiling is te vinden op www.fietsstad2008.nl. Daar is tevens de stand te zien en de reacties van anderen te lezen. De fietsstadpeiling is niet bindend, maar levert de jury wel extra informatie op.

Fietsbalansonderzoek

De nominaties zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de fietsomstandigheden in de gemeenten in het kader van de Fietsbalans. De Fietsbalansonderzoekers legden duizenden kilometers af op speciale meetfietsen, voorzien van computer, videocamera, microfoon, en ultrafijnstofmeters. Zo verzamelden ze gegevens over ondermeer de staat van het wegdek, oponthoud, overlast van ander verkeer, snelheid en blootstelling aan ultrafijn stof. Verder werd gekeken naar fietsparkeervoorzieningen, fietsgebruik- en ongevalcijfers. De Fietsersbond schafte voor dit onderzoek ook een auto aan. Deze meetauto rijdt dezelfde ritten als de meetfiets. Zo kunnen bijvoorbeeld reistijd, oponthoud en blootstelling aan schadelijke stoffen in de auto en op de fiets worden vergeleken.

Eerder ontvingen Veenendaal (2000) en Groningen(2002) de Fietsstadtitel. In 2005 kregen de gemeenten Amsterdam en Winterswijk de Vergulde Fietsketting voor hun aanpak tegen fietsdiefstal.