Senternovem


Nieuws


29-10-2008 | Mijlpaal voor FSC Nederland: marktaandeel 20 procent

Het gebruik van FSC-producten wordt voor bedrijven en instellingen steeds vanzelfsprekender; FSC heeft inmiddels bij een marktaandeel van
20%. Steeds meer grote marktpartijen spreken officieel af zoveel mogelijk gebruik te maken van goed hout en papier. Bouwbedrijf Heijmans presenteerde zich als 200ste deelnemer van FSC Nederland. In Brussel presenteerde de Europese Commissie een plan tegen het gebruik van fout hout.


100ste convenant
Met een marktaandeel van circa 20% en een naamsbekendheid van om en de nabij 70% in 2008 is FSC één van de meest succesvolle keurmerken in Nederland. "Onze 200 deelnemers en 100 convenantpartners vertegenwoordigen het kapitaal van FSC Nederland. Aan de inspanningen van deze bedrijven en organisaties heeft FSC z'n huidige positie te danken", zegt Hans Stout, directeur van FSC Nederland. Zo hebben Heijmans APG, Deloitte, Gaiapark Kerkrade Zoo, woonstichting Vidomes (Delft) en Ressort Wonen (Rozenburg) concrete afspraken gemaakt over het gebruik van FSC-gecertificeerde producten, waarmee het aantal convenantpartners op 100 komt.

Gemaakte afspraken
FSC richt zich niet alleen op kwantiteit, maar wil ook de kwaliteit van de uitvoering bewaken. De komende jaren staat de uitvoering van de gemaakte afspraken centraal, en niet de groei van het aantal deelnemers en convenantpartners. Deze afspraken vormen een enorm potentieel: zo zijn er met woningcorporaties afspraken gemaakt over toepassing van FSC-hout in ruim 120.000 nieuw te bouwen woningen de komende jaren.

Verburg blij met plan tegen fout hout
Het Brusselse voorstel tegen 'fout hout' is volgens minister Gerda Verburg (Natuur) "een goede eerste stap''. De minister zei dat maandag na EU-beraad, waar de Europese Commissie het voorstel uitlegde. Momenteel is circa eenvijfde van het importhout in Europa afkomstig van illegaal gekapte bomen. Rotterdam is een voorname invoerhaven. Het plan van de Europese Commissie behelst dat houthandelaren moeten meewerken aan een controle- en monitoringssysteem. Verburg: "Ik ga nu kijken of het voorstel ook echt de problemen met illegaal gekapt hout goed aanpakt". Ze wil daarbij vooral de administratieve lasten laag houden, voor zowel de Europese als voor de houtproducerende landen. Verburg hoopt op een snel besluit om de handel in illegaal gekapt hout gauw een halt toe te roepen.
Het voorstel leidde eerder tot teleurgestelde reacties van natuurorganisaties zoals WNF en Europarlementsleden. Zij bepleiten een streng importverbod.