Gemeente Dordrecht

Griffier Dordrecht voorgedragen in Rotterdam

Jaap Paans, raadsgriffier van Dordrecht en coördinerend regiogriffier Drechtsteden heeft de gemeenteraad van Dordrecht en de Drechtraad gevraagd om hem met ingang van 1 februari 2009 eervol ontslag te verlenen wegens zijn voordracht als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Rotterdam.

Het presidium van de gemeenteraad van Rotterdam heeft 23 oktober jl besloten de voordracht van de selectiecommissie over te nemen en de gemeenteraad voor te stellen drs. J.G.A. Paans, woonachtig in Dordrecht, per 1 februari 2009 te benoemen als opvolger van de terugtredende griffier,mevrouw drs. K.D. Handstede.

Jaap Paans (40) kijkt uit naar de beoogde overstap naar de Coolsingel. Tegelijk zal hij zijn betrokkenheid bij lopende ontwikkelingen in Dordrecht en de Drechtsteden vanaf februari missen. De collegialiteit en flexibiliteit van de Dordtse griffiemedewerkers en hun onbegrensde bereidheid om de raad te ondersteunen vervullen hem met trots.

Gerealiseerde doelen
Sinds het ontstaan van de raadsgriffie Dordrecht, in maart 2002, zijn verschillende doelen gerealiseerd. Het politieke bedrijf heeft volgens Paans op verschillende manieren gezic ht gekregen naar de stad: via vaste pagina's in huis-aan-huis bladen, het programma Dordtse Kwesties op TV-Dordrecht, het Raadsinformatiesysteem (ris) op de gemeentelijke website, www.vertelhetderaad.nl en via de 'Stages in de stad' van Dordtse raadsleden. Het in 2006 ingevoerde Sprekersplein biedt ruimere mogelijkheden voor insprekers en contacten tussen Dordtenaren en raadsleden. Paans wijst er overigens op dat inwoners van Dordrecht deze mogelijkheid nog weinig benutten.

Ook het efficiënter vergaderen via De Dordtse Kamers, de vaste vergaderavond van raad en adviescommissie op dinsdag is een resultaat waarop Dordrecht trots kan zijn. Paans: 'Meer doen in veel minder tijd; wie had dat in 2002 gedacht?' Tegelijk past ook enige realiteitszin: 'Het raadswerk is er niet eenvoudiger en niet minder veelomvattend op geworden. De hoeveelheid gemeentelijke taken is toegenomen, de roep om richtinggevende uitspraken en controle of toezicht daarop door de raad ook! De vraag wat wel en niet op de agenda te zetten, is in belang toegenomen en gelukkig weer helemaal onderdeel van politieke keuzes. Dordtenaren en organisaties hebben dat goed door en weten de aandacht te vragen van de Dordtse politiek.'

Drechtraad
Belangrijkste bijdrage aan de Drechtstedensamenwerking vindt Paans zijn bijdrage aan de totstandkoming van de Drechtraad: de regionale raad van zeven gemeenteraden. Paans: 'Wat nergens in het land is vertoond, is in de Drechtsteden in het belang van de bevolking geregeld: een richtinggevend en controlerend bestuur, bestaande uit volksvertegenwoordigers van alle politieke partijen uit de zeven gemeenteraden. Geen extra bestuurders, maar dezelfde gezichten als die in de afzonderlijke gemeenteraden kiezers vertegenwoordigen. De Sociale Dienst Drechtsteden, De Belastingdienst Drechtsteden en de uitvoering van het regionaal economisch beleid blijven daarmee onder rechtstreekse controle van volksvertegenwoordigers. De grote belangstelling vanuit het hele land laat zien dat de Drechtsteden hiermee voorop lopen en als inspiratie dienen.'

Benoeming
Naar verwachting zal de gemeenteraad van Rotterdam op 20 november een besluit nemen over de benoeming van de nieuwe griffier. Het presidium van de gemeenteraad van Dordrecht is daarna aan zet om te voorzien in de vervanging van de vertrekkende griffier en het doen van voorstellen daarover aan de raad. Over het moment waarop afscheid zal worden genomen van de eerste raadsgriffier van Dordrecht kan naar verwachting medio december duidelijkheid worden geboden.

Datum 29 oktober 2008
Redactie Marc van Wijnen
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 82 81




Gemeente Dordrecht