Gemeente 's-Hertogenbosch

29-10-2008
Jeugd- en Onderwijsmonitor 2008

Vanaf maandag 27 oktober gaat voor de vijfde keer de Jeugd- en Onderwijs Monitor (JOM) van start. In de JOM stelt de gemeente 's-Hertogenbosch vragen aan ouders van kinderen tussen 0 en 12 jaar en aan jongeren van 12 t/m 24 jaar. Vanaf 27 oktober kunnen ouders en jongeren de vragenlijst anoniem invullen via de website www.hehoegaatie.nl.

Wethouder van Jeugd en Onderwijs, dhr. Bart Eigeman, gaf het startschot voor de JOM. Samen met zijn dochter Femke vulde hij op 27 oktober de JOM in. Dit gebeurde op het Ds. Pierson College in 's-Hertogenbosch. Tegelijk met de wethouder en zijn dochter vullen een aantal leerlingen van het Ds. Pierson College de JOM digitaal in.

Voor wat hoort wat
Ouders van kinderen tot 12 jaar en jongeren van 12 t/m 24 jaar kunnen op internet de vragenlijst invullen. Onder de inzenders worden leuke prijzen verloot. Bijvoorbeeld een mp3-speler, beltegoed, een boekenbon, een cd-bon en kaartjes voor de Efteling. De hoofdprijs is bijzonder: een aantal inzenders gaat samen met wethouder Bart Eigeman een ballonvaart maken.

Jeugdmonitor

Waarom dit onderzoek?
De gemeente 's-Hertogenbosch wil door middel van de JOM een beeld krijgen van de ontwikkeling en het welzijn van de Bossche jongeren. De JOM is een onderzoeksinstrument dat helpt om nieuw beleid voor jeugd en onderwijs te ontwikkelen. De JOM stelt vragen over o.a. fysieke gezondheid, onderwijsdeelname, toekomstperspectief, gezinsomstandigheden, veiligheidsgevoel. Zaken die van belang zijn bij de ontwikkeling van jongeren vanaf hun geboorte tot aan de volwassenheid. De monitor is ook belangrijk voor veel instellingen in de gemeente. Gegevens uit de monitor worden bijvoorbeeld gebruikt door scholen, Divers en Juvans.

Wat hebben eerdere versies van de JOM opgeleverd? De vorige onderzoeken hebben veel inzicht gegeven in de wensen van ouders en jongeren. Door de uitkomsten van de JOM weet de gemeente nu:
- dat ze scherper moet inzetten op studieloopbaanbegeleiding in het onderwijs;

- dat ze meer bekendheid mag geven aan gemeentelijke activiteiten voor jongeren;

- waar speelplekken gewenst zijn;
De informatie die ouders en jongeren hebben gegeven, is ook gebruikt bij het opzetten van nieuwe Brede Bossche scholen en om werkloze jongeren aan werk of een werkervaringsplaats te helpen.