Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 29 oktober 2008

Nederlandse, Belgische en Duitse activisten in Paraguay om de lokale strijd tegen de soja-expansie te ondersteunen.

Geweld en
repressie laaien weer op nu het nieuwe teeltseizoen is begonnen.

De situatie in Paraguay is momenteel zeer gespannen. Sinds half augustus is de nieuwe regering met president Fernando Lugo geïnstalleerd, een progressieve ex-aartsbisschop die al jaren de boerenstrijd actief ondersteunt. De campesinos (kleinschalige boeren) strijden al vele jaren voor landhervormingen én voor een halt aan de expansie van de GM soja-monocultuur. GM-sojacultuur gaat gepaard met grootschalige ontbossing en het spuiten met herbiciden en andere landbouwgiffen, en verdrijft de lokale bevolking naar sloppenwijken in de steden. Soja wordt in Paraguay voornamelijk geteeld voor de export naar China, maar ook naar Europa, voornamelijk als veevoeder. Nederland is een belangrijk invoerland van soja.

Het vorige regime, de eeuwig regerende dictatoriale Colorado partij, dezelfde als die van oud-dictator Stroessner, lapte de wetten die de inheemse bevolking en campesinos moet beschermen, aan haar laars. De nieuwe regering Lugo heeft veel verwachtingen geschept voor verandering, maar de erfenis van meer dan 60 jaar
Stroessner/Colorado regime heeft een taaie realiteit gecreëerd. Zo is de juridische macht nog steeds in handen van de Colorado's, net als het parlement.

De machtige sojaboeren worden gesteund door corrupte ambtenaren en rechters die nog zijn geïnstalleerd door het vorige regime. Ze deinzen er niet voor terug de talloze boerenvertegenwoordigers, die opkomen voor de rechten van hun gemeenschap, te intimideren of zelfs te vermoorden.

Maar voor de campesinos is dit het moment waarop hun eisen eindelijk te verwezenlijken lijken. De afgelopen weken is het aantal landbezettingen door de boerenbewegingen explosief gestegen. Hiermee willen zij de regering onder druk zetten om haar beloften over landhervormingen na te komen. De landbezettingen en gewelddadige ontruimingen zijn inmiddels dagelijks voorpaginanieuws. Daarbij komt dat van oktober t/m december de sojavelden ingezaaid worden, waarna de frequente besproeiingen met landbouwgif beginnen. Omdat men al jaren kampt met de gevolgen van grootschalig spuiten met glyphosaat (Roundup) en andere chemicaliën op de gezondheid en voor voedselgewassen, willen vele gemeenschappen dit koste wat kost tegenhouden.

Vanuit A SEED Europe en Corporate Europe Observatory is een 5-koppig team naar Paraguay gegaan met als doel verslag te doen van wat er op dit moment gaande is in Paraguay rond de soja-expansie. Dit gebeurt voor een groot deel doormiddel van het websiteproject La Soja Mata (http://lasojamata.askra.net). We zijn vooral actief in de streken rond Alto Paranà, Caguaazu en San Pedro, gebieden waarin de soja-expansie, en dus ook de bijhorende spanning, het sterkst is. Er wordt nauw samen gewerkt met lokale bewegingen zoals de Movimiento Agrario y Popular (Vaqueria, Caaguazu) en Asagrapa (Alto Parana). Dankzij deze contacten kunnen wij bijdragen aan de verspreiding van de realiteit van Paraguay als soja-land, vooral richting importerende landen als Nederland en België.

*********