Vereniging Milieudefensie


Utrechtse terrasbezoekers krijgen bodywarmer


* Actie Milieudefensie tegen energieverspilling gemeenten

Utrecht, 29 oktober 2008 - Milieudefensie deelt op vrijdag 31 oktober in Utrecht bodywarmers en dekens uit op terrassen aan de Neude en 't Wed, zodat de terrasverwarmers uit kunnen. Na de invoering van het rookverbod in de horeca rukt in veel gemeenten de energieverspillende terrasverwarmer op. Milieudefensie roept gemeenten op tot een verbod op terrasverwarmers. Willem Verhaak: "Een verbod geeft duidelijkheid en voorkomt dat café-eigenaren vanwege concurrentie-overwegingen wel haast gedwongen worden om terrasverwarmers te installeren."

Milieudefensie nodigt terrasbezoekers in Utrecht uit om met bodywarmer en deken op de foto te gaan met de teksten als: "Mag de verwarming uit?". De actie is onderdeel van een campagne van Milieudefensie om gemeenten aan te sporen meer werk te maken van klimaatbeleid. Terrasverwarmers zijn, net als warmteblazers boven openstaande winkeldeuren en niet afgedichte koel- en vrieskisten in supermarkten, in het oog springende voorbeelden van energieverspilling waartegen een gemeente kan optreden, bijvoorbeeld via aanpassingen in de gemeentelijke verordening.

Campagneleider Klimaat van Milieudefensie, Willem Verhaak: "Energieverspilling zoals het verwarmen van de buitenlucht is niet meer van deze tijd en staat in schril contrast met de torenhoge klimaatambities die veel gemeenten hebben. Het wordt tijd dat gemeenten de daad bij het woord voegen." Wethouder Wegener liet de gemeenteraad eerder dit jaar weten terrasverwarming een zaak van de ondernemers te vinden.

Wat: Milieudefensie deelt bodywarmers uit op terrassen Waar: terrassen op 't Wed en de Neude, Utrecht Wanneer: vrijdag 31 oktober 17.00-17.30 ('t Wed) en17.45-18.15 (Neude)

Alle gemeenten in Nederland ontvangen volgende week van Milieudefensie de brochure 'Nu aan de slag: naar een klimaatneutrale gemeente'. De brochure bevat inspirerende voorbeelden van gemeenten die voorop lopen met klimaatneutraal bouwen, duurzame energieopwekking en het tegengaan van energieverspilling. Op de website www.klimaatkaart.nl is te zien hoeveel broeikasgassen elke gemeente uitstoot en wat ze doen om klimaatverandering tegen te gaan.