Vereniging VNO-NCW

Kamer van Koophandel en VNO-NCW / MKB-Nederland bekrachtigen samenwerking

29 oktober 2008 - De Kamer van Koophandel en VNO-NCW / MKB-Nederland willen verder inhoud geven aan de in 2005 reeds afgesloten samenwerkingsovereenkomst. Met het ondertekenen van een convenant door bestuursvoorzitters Frans Lavooij, Bernard Wientjes en Loek Hermans op 29 oktober worden de uitgangspunten voor de samenwerking nog eens verankerd.

Met de invoering van de nieuwe wet op de Kamers van Koophandel is veel in gang gezet. De Kamer van Koophandel heeft een succesvolle slag gemaakt op het gebied van efficiency en effectiviteit. Het aantal Kamers is teruggebracht van 21 naar 12, waarbij het aantal steunpunten voor ondernemers in het land wel gelijk gebleven is. Ook zijn de algemene besturen verkleind. Hét speerpunt van de nieuwe wet is samenwerking, en eenduidig beleid en optreden van het netwerk van Kamers van Koophandel. Samenwerking van Kamer van Koophandel Nederland met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is daarbij een belangrijke prioriteit en heeft als doel de ondernemers in Nederland te voorzien van nuttige kennis en ondersteuning en effectieve dienstverlening.

Lavooij: "De Kamer van Koophandel en werkgeversorganisaties stonden in het verleden wel eens tegenover elkaar in discussies. Nu weten we elkaar uitstekend te vinden, en staan we schouder aan schouder met een gemeenschappelijk belang voor ogen: het ondersteunen van ondernemend Nederland. In deze tijden van crisis is het nog belangrijker dat wij de krachten van respectievelijk belangenbehartiger en kennisorganisatie bundelen om de ondernemer zo goed mogelijk bij te staan. Samen kunnen we de motor van onze economie beter laten draaien".

De samenwerking zal zich vooral focussen op het benutten en uitdragen van elkaars meerwaarde op thema's die voor ondernemers belangrijk zijn. Te denken valt aan wetgeving, exporteren, veiligheid, administratieve lasten of investeringen. De samenwerking heeft al tot concrete resultaten geleid, zoals de gezamenlijke conjunctuurmeting (COEN) samen met CBS en EIB, waardoor de enquêtedruk voor veel ondernemers aanzienlijk is teruggebracht.

Wientjes: "Het is goed dat nog eens duidelijk is vastgelegd wie voor wat kan worden aangesproken. De private organisaties zijn er voor de belangenbehartiging. Zij werken graag met de Kamer van Koophandel samen vanwege hun specifieke kennis vanuit de regio. De totstandkoming van de gezamenlijke conjunctuurmeting juichen wij toe. Dit betekent een duidelijke vermindering van de enquêtedruk en een kostenbesparing."

VNO-NCW en MKB-Nederland en de andere private organisaties verzorgen de belangenbehartiging en regisseren de lobby van ondernemend Nederland. De Kamers van Koophandel hebben tot taak de economische belangen van het bedrijfsleven in hun regio te bevorderen en zijn een gewaardeerd expertisecentrum voor onder meer de private organisaties. Kamer van Koophandel Nederland is verantwoordelijk voor het nieuwe Handelsregister en voor de Nationale Agenda. Daarnaast behartigt Kamer van Koophandel Nederland de belangen van het collectief van de twaalf regionale Kamers. Als zodanig is Kamer van Koophandel Nederland de counterpart en ook gesprekspartner van VNO-NCW en MKB-Nederland bij de samenwerking in het algemeen en bij nationale projecten in het bijzonder.

VNO-NCW en MKB-Nederland willen bij hun lobbyactiviteiten op nationaal niveau graag meer gebruik maken van de kennis en expertise die de Kamers in huis hebben voor specifieke onderwerpen. Met name de regionale component daarin heeft additionele waarde bij het behartigen van de belangen van ondernemend Nederland.

In samenwerking met: Dit is een gezamenlijk persbericht van Kamer van Koophandel Nederland en VNO-NCW / MKB-Nederland

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77